İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Wikileaks, ABD siyasi çerçevelerinin, Ermeni Soykırımı konulu e-postalarını yayınladı

Farklı ülkelerin gizli belgelerini yayınlayan Wikileaks sitesi, bu sefer ABD’li siyasi çerçevelerinin Ermeni Soykırımı ile Türkiye’yi konu alan e-postaları yayınladı. “The California Courier”in Genel Yayın Yönetmeni Harut Sassounian’ın haberine göre “Wikileaks”, şimdiye kadar Türkiye’de iktidarda olan AKP’ye ait 400.000 e-posta, ABD diplomasi çerçevelerine ait 2.8 milyon e-posta, Dışişleri Bakanı olarak Hillary Clinton’un gönderdiği veya aldığı 30.000 e-posta ve Demokrat Partisinin milli komitesine ait 27.000 belge yayınladı.

Makalede Sassounian, sadece birkaç e-posta üzerinde duruyor. Bunlardan en dikkat çekicileri şöyle:
17 Aralık 2010 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un personel başkanı yardımcısı Human Abedin, Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarının varislerine üç Alman sigorta şirketlerinden tazminat alma hakkını veren Federal Temyiz Mahkemesi kararı hakkında Clinton’a bilgi verdi. Bunun en tuhaf ve endişe verici tarafı da şudur ki Abedin,  Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Clinton ile daha önce yaptığı bir telefon görüşmesinde bu karardan bahsettiğini hatırlattı.
Sonraki gün ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk danışmanı Harold Koh, sözkonusu mahkeme kararının kopisini Clinton’un yardımcıları Jack Sullivan ile Joe McManus’a göndererek, bu önemli belgeyi Clinton’a iletmelerini rica etti. Koh, “Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, Cuma günü Clinton ile yapılan telefon görüşmesinde bundan bahsettiğinden dolayı bunun mümkün olduğu kadar erken Clinton’a ulaşmasını istiyoruz” diye ilave etti.
Sullivan, mahkeme kararını “son derece önemli” işaretiyle Clinton’a gönderdi. Sassounian, bu olayı Türkiye Dışişleri Bakanı tarafından başka bir ülkenin yargı sistemine yasadışı bir müdahale oarak nitelendiriyor.Çünkü Davutoğlu, Clinton’un desteğini alarak mahkemeye baskı yapmak ve kararı iptal etmek istiyordu. Daha sonraki gelişmelerde ABD Dışişleri Bakanının katkısı olup olmadığı belli değil, fakat sözkonusu karar Federal Temyiz Mahkemesi tarafından sonunda gerçekten de iptal edildi.
Hillary Clinton’un kampanya direktörü John Podesta’ya ait 17 Mart 2016 tarihli bir e-postada ise, devlet başkanı seçilmesi durumunda Clinton’un olası yardımcılarının listesine yer verildi. 39 kişinin ismi geçtiği listede, Türk kökenli Amerikalı Muhtar Kentin de bulunması dikkat çekiyor. “Coca-Cola” başkanı olan Muhtar Kent, New York’ta Türkiye’nin eski Başkonsulu Necdet Kent’in oğludur. Bilindiği gibi, daha sonra Clinton, seçim kampanyası ortağı olarak Muhtar Kent’i değil, Tim Kaine’yi seçti.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.