İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ninova’nın Evlatları Ne İstiyor

Süryani aydın ve aktivistlerinden oluşan Platform Turabdin, Musul tartışmalarında Şii-Sünni tartışmalarının olduğunu Süryanilerin görmezden gelindiğini belirtti. Platform Turabdin’in açıklamasında “Ninova Ovası’nın kadim evlatları Asuri Süryaniler barbar IŞİD ordusunun 2014 yılındaki işgaliyle birlikte tarihi anavatanlarından ayrılmak zorunda kalmışlardı” denildi. “IŞİD Musul’da (Ninova) Asuri Süryanilerin evlerinin kapılarını ‘nun’ harfi ile (Arapçada Nasrani-Hıristiyan’ın kısaltması) ile işaretlemiş ve halkımızı hedeflediğini açıkça göstermişti” denilen açıklamada “Nitekim IŞİD’in tüm eylemleri birlikte değerlendirildiğinde Asuri Süryaniler başta olmak üzere Hıristiyanların Ortadoğu’dan çıkartılmasının ve izlerinin yok edilmesinin amaçlandığı görülecektir” ifadeleri yer aldı.

“PEŞMERGE’NİN AZINLIK HALKLARI KORUMADA İSTEKLİ OLMAYACAĞI AŞİKAR”
Platform Turabdin’in açıklamasında şöyle denildi:
“IŞİD’i var edip yönlendirenler bu gün Musul’un kurtarılması operasyonuna itiraz edenlerdir. Bölgede tek din tek mezhep projesini hayata geçirmek isteyenlerdir. Musul’un bir tek Sünnilerin kenti olduğu masalını ortaya atanlardır. IŞİD bu anlayışı üreten karanlık güçlerin bir aracıdır.
Musul’un iki yıl önce adeta IŞİD’e teslim edilmesini de bu planın bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda hiçbir özeleştiri yapmayan Peşmerge güvenlik birimlerinin Asuri Süryaniler, Ezidiler, Şebekler ve diğer azınlık halkları korumada gelecekte de istekli olmayacakları aşikardır. Keza Merkezi Irak yönetimi de bu güvenlik sınavını verememiştir.
Bu azınlık halklarının geleceklerinin tek teminatı, IŞİD’den kurtarılmış Musul’da oluşturulacak otonom bir bölgede, Birleşmiş Milletlerin kontrol ve gözetiminde yaşamalarıdır. Azınlık halkların yeni bir soykırım yaşamalarının engellenmesi için BM dışında bir de Avrupa Birliği tarafından da özel bir ‘Azınlıklar Komisyonu’ oluşturularak güvenlik garantisi sağlanmalıdır. Bu halkların binlerce yıldır yaşadıkları topraklarında; gelecekte, kendi kimlikleriyle var olmalarının başkaca bir yolu yoktur.
Biz Asuri Süryani aydınları olarak; Ninova’nın evlatlarının Ninova’da güvenlik içerisinde, varlıklarını sürdürebilmeleri için; tüm duyarlı insanları ve medeni yönetimleri dayanışmaya davet ediyoruz.”
Odatv.com

Yorumlar kapatıldı.