İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Ombudsmani, Suriyeli Ermeniler için uluslararası kurumlara başvurdu

Ermenistan insan hakları koruyucusu Arman Tatoyan, Suriye’de yaşayan Ermenilerin güvenliğini sağlamak ve destek vermek ricasıyla BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsicisi, Avrupa Ombudsman Enstitüsü, Uluslararası Ombudsman Enstitüsü, Uluslararası Kızılh Komitesi yöneticilerine başvurdu.

Uluslararası kurumlara iletilen mektuplarda Ermenistan insan hakları koruyucusu, son aylarda meydana gelen bombardımanlar neticesinde Halep Ermenileri arasında yaşanan can kaybı ve zararlardan dolayı endişelerini dile getirerek, bu kurumlardan imkanları kapsamında destek verilmesini istedi.
Hatırlanacağı üzere, 13 Ekim’de Halepıte Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Suleymaniye mahallesindeki bir okulun bombardımanı neticesinde 7 çocuk hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. 5 Ekim’de Halep’in Nor Gyuğ (Yeni Köy) mahallesinin bombardımanı nedeniyle iki, 30 Eylül’deki bombardımanda ise 5 Ermeni hayatını kaybetmişti. 2016 yılında Suriye’den 428 Ermeni Ermenistan’a taşındı. Suriye hükümetinin resmi verilerine göre bugün ülkede yaklaşık 8-10.000 Ermeni yaşıyor.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığının resmi verilerine göre, 5 yıllık savaş sırasında Suriye Ermeni toplumu, 250.000 ‘den 22-30.000’e kadar azaldı. Bu yıllar içerisinde Suriye’den 20.000 Ermeni Ermenistan’a taşındı. Ermenistan’da kalmayı tercih eden 17.000 Suriyeli Ermeni’den 13.000’i Ermenistan vatandaşlığına geçti.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.