İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerikalı Ermeni şair Peter Balakian Pulitzer ödülü kazandı

Amerikalı Ermeni şair Peter Balakian’a Pulitzer ödülü teslim edildi. Balakian, şiir kategorisinde Pulitzer-2016 ödülüne «Ozon günlüğü» (Ozone Journal, University of Chicago Press, 2015) şiir seçkisi vesilesiyle layık görüldü. Edebiyat ve basın alanındaki ABD’nin bu çok itibarlı ödülü şaire geçtiğimiz gün Columbia Üniversitesinde düzenlenen bir törenle Üniversite başkanı Lee Bollinger tarafından takdim edildi.

 «Ozon günlüğü» seçkisi 54 kısa şiirden oluşmakta olup, şair şiirleri aracılığıyla Suriye çöllerinde Soykırıma kurban giden atalarının kutsal emanetlerini kazarken, bir diğer sahnede 90’lı yıllar Manhattan’ına, diğer bir sahnede Nairobi’ye ve Yeni Meksika yerlilerinin köylerine düşünsel ziyaretlerde bulunmakta.
Eleştirmenler, eserde şairin dinamik ve hassas dilinin yara ve hunharlıkları anlatırken, bununla beraber sevginin güzelliği ve gücünü unutmama  gerekliliğini de hatırlattığına dikkat çekmekteler.
Peter Balakian, Colgate Üniversitesinde sosyal bilimler alanında profesörlük akademik derecesine sahip olup 7 şiir ve 4 nesir esere sahip. Yazarın  «Kaplan ateşte: Ermeni Soykırımı ve Amerika’nın yanıtı» yanısıra «Kaderin siyah köpeği» eserleri ABD’de en çok satanlar arasında yer aldı.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.