İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2016’da 100 Ermeni aile Suriye’den Ermenistan’a taşındı

2016 yılın Ocak-Ekim döneminde Suriye’den Ermenistan’a 428 Ermeni  geldi (yaklaşık 100 aile). “Suriye Ermenilerinin Sorunlarının Koordinasyon Merkezi”  sivil toplum kuruluşunun başkanı Lena Alacyan, Bazı ailelerin de, farklı sebeplerle bu yazın Ermenistan’a geldiğini ve bir süre sonra Suriye’ye döndüğünü aktardı. Alacyan,özellikle Ermenilerin yoğun oalrak yaşadığı Halep’in tüm bölgelerinin bombardımana tabi tutulmadığını belirterek, şehrin bazı mahallelerin hiç zarar görmediğini bildirdi.

Halep Ermenilerinin, ülkede en az zarar gören toplumlardan biri olduğunu öne süren STK başkanı, “Ermeniler orada devlet tarafından korunuyor ve teröristler de, etnik azınlıkların nefretini kazanmak istemiyor” ifadelerini kullandı.
Ermenistan Cumhuriyeti Diaspora Bakan Yardımcısı Serj Srapionyan ise, Suriye hükümetinin resmi verilerine göre şu anda Suriye’de yaklaşık 8-10.000 Ermeninin bulunduğunu ilave etti.
Diaspora Bakanı Hranuş Hakobyan’ın, 12 Ekim’de Suriyeli Ermeni milletvekili Jirayr Reisyan ile bir görüşme yaptığını aktaran Srapionyan, şu anda Halep’te durumun nispeten rahat olduğunu ve halkın bombardıman altında bulunmadığını ifade etti.
Bakan Yardımcısı, “17 Ekim’de 21 kişiden ibaret olan 3 Suriyeli Ermeni ailenin gelmesini bekliyoruz. İki gün önce de bir dört kişilik aileyi karşıladık. Ekibimiz, farklı uçuşların yolcuları arasında Suriyeli Ermenilerin bulunup bulunmadığını öğrenmek için şuan da havalimanında nöbet tutuyor. Biz, onları karşılayarak geçici konutlara yerleştiriyoruz”, şeklinde konuştu.
Ermenistan Cumhuriyeti Diaspora Bakanlığının verilerine göre, 5 yıllık savaş sırasında yaklaşık 250.000 kişiden oluşan Suriye Ermeni toplumunun  sayısı, 22-30.000’e ulaştı. Sözkonusu dönemde yaklaşık 20.000 Ermeni, Suriye’den Ermenistan’a taşındı.Ermenistan’da kalmayı tercih eden 17.000 Suriyeli Ermeniden 13.000’i, Ermenistan vatandaşlığına geçti.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.