İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zohrabyan, AK PM’nde Azerbaycan’lı milletvekilini yalancılıkla suçladı

Müreffeh Ermenistan Partisi Gn. Bşk. ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AK PM) Ermenistan Delegasyonu Bşk. Naira Zohrabyan, bugün 12 Ekim’de  AK PM’nde Azerbaycan’ın işlediği savaş suçlarını tanınması konusunu gündeme getirdi ve Azarbaycan’lı parlamenteri yalancılıkla suçladı. Zohrabyan AK PM Genel Kurulunda, bir kez daha Nisan Savaşı (2016-Ed.) esnasında Azerbaycan’ın işlediği hunharlıkların savaş suçu olarak tanınması meselesini gündeme getirdi. Zohrabyan uluslararası toplumun Azerbaycan’ı savaş suçlusu olarak tanımakla yükümlü olduğu hukuki gerekçeleri sundu.

Konuşması öncesinde Azerbaycanlı parlamenter Ganira Paşayeva’nın konuşmasını yanıtlayan Zohrabyan, Azerbaycan’lı delegenin  yalancı olduğunu  ve Azerbaycan’lı milletvekilince kürsüden ifade edilenlerin Azerbaycan’ın olağan ve daimi yalan ve tahrifatı olduğunu ifade etti.
Zohrabyan konuşmasında özellikle şunları kaydetti:
ʺKuzey Irak’ta, Daeş tarafından etnik Ezdilere karşı işlenen tanığı olduğumuz  soykırım, askeri ve insanlığa karşı suçlar bugün de devam etmektedir. Öyle ki Uluslararası Ceza Mahkemesiyle (UCM) işbirliğine yönelik daha esnek mekanizmaların geliştirilmesi gerçekten önemli bir meseledir. Raportörün, Asamblemizin cezasızlığa karş ve UCM’ye desteğe yönelik yükümlülüğünün onaylanması görüşüyle hemfikirim. 
Saygıdeğer çalışma arkadaşlarım, Azerbaycan’ın sebebiyet verdiği agresif Nisan Savaşı esnasında sadece askerler değil siviller, çocuklar da işkencelere uğradı, katledildiler, kafaları kesildi ve tağyir edildiler, uluslararası konvansiyonlarca yasaklanmış askeri teknoloji kullanıldı. Rasyonel insanın bilincinde hiçbir şekilde yer bulmayan işkenceler, cesetler ve diri insanların başının kesilmesi, uluslararası insancıl hukukun en kaba şekilde ihlalidir, bunlar net sorumluluk gerektirmektedir. Gerçekleşen UCM’ye tabi  tartışmasız askeri suçtur.
Hem Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) hem de Karabağ’ın güvenlik garantörü olarak Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın savaş suçlusu olarak tanınması için olası herşeyi yapacakları anlaşılır bir durumdur. DKC Savcılığı tarafından Nisan’ın ilk günlerinde zaten ceza davası açılmıştır, bununla Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini 1994 DKC, Azerbaycan ve Ermenistan tarafından imzalanan üçlü Ateşkes Anlaşmasını ihlal ettikleri onaylanmıştır. Nisan Savaşının ilk günlerinde  kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, füze ve topçu araçları, zırhlı teknik araçlar uygulanmak suretiyle anlaşmaya taraf olan DKC’nin toprak bütünlüğünü ihlal ederek Azerbaycan, DKC’ye karşı agresya gerçekleştirmiştir. Azerbaycan Sil. Kuvvetleri uluslararası insancıl normları kabaca ihlal ederek, savaş yapmanın yasaklanmış olduğu, geri planda bulunan sivil yerleşim alanlarını, sivil sakinleri, okulları, binaları saldırı hedefine dönüştürmüştür, bu aralarında çocuklar da olmak üzere uluslararası hukukun koruması altında bulunan birçok insanın ölümüne sebep olmuştur.
Tabii ki Azerbaycan Roma Statüsünü henüz onaylamamıştır, aynı Statü, BM Güvenlik Konseyinin de bu Mahkemeye başvurabileceğini öngörmektedir, UCM savcısı ise kendi inisiyatifiyle ceza davası açabilir.
Azerbaycan savaş suçlusu olarak tanınmalıdır ve sizlerden çokları Azerbaycan’lı eşkıyaların hunharlıklarından habersınız. Öyleyse susmayın! Cezasızlık ve askeri suçlara karşı amansbir mücadele yürütülmesi gerektiğini ilan eden sayın raportör Siz de susmayın! ʺ.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.