İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye’den Lübnan’a taşınan Ermeniler zor durumda

Halep’te durumun kötüleşmesi nedeniyle Suriye’den kaçıp Lübnan’a yerleşen Ermenilerin durumu oldukça ağırdır. Ermeni Devrimci Federasyonu’nun Lübnan merkezi komitesinin temsilcisi Avetis Kitanyan, Lübnan’a gelen Halepli Ermenilerin genelde ev, okul, anaokulu, sağlık gibi sorunları olduğunu, Lübnan Ermeni kurumlarının da imkanları çerçevesinde onlara destek sağlamaya çalıştığını anlattı. Son bir yılda Lüban yasalarının değişmesi nedeniyle Suriye’den bu ülkeye geçmenin oldukça zorlaştığının aktaran Kitanyan, bu nedenle Suriyelilerin, Lübnan Ermeni kurumlarına başvurduklarını ve giriş işlemleri konusunda yardım istediklerini kaydederek, Halep’teki durum nedeniyle bu başvuruların sayısının arttığını da ifade etti. 


Kendi imkanları kapsamında Suriye’de bulunan Ermenilere de yardım etmeye çalıştıklarını dile getiren temsilci, Suriye’de en çok ilaçlara ihtiyaç olduğunu, dolayısıyla genellikle ilaç göndermeye çalıştıklarını bildirdi.
Suriyeli Ermenilerin, ülkeden çıkmak isteyip istemedikleri konusuna gelince ise Kitanyan, çok ağır durumda olan birçok ailenin, imkan olunca Suriye’den gitmek istediğini belirterek, bazı büyük ailelerin de, bir gün savaşın bitmesi ümidiyle Suriye’de kalmak niyetinde olduğunu ifade etti.
Lübnan’a taşınarak yerli Ermeni kurumlara yardım için başvuran  Suriyeli Ermeniler sayısı yaklaçık 8-10.000. Bunun dışında, yaklaşık 2-3 bin Suriyeli Ermeni de Lübnan’da bulunduğuna rağmen hiçbir zaman Ermeni kurumlara başvurmadı. Bu veriler dışında Lübnan’da yaşayan Suriyeli Ermenilerin sayısına dair başka bir net bilgi yok, çünkü birçoğu Lübnan’dan daha sonra Ermenistan’a ve Avrupa’ya da göç etmiştir.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.