İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsithbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in Sorgusu Tamamlandı

Elif Akgül
Yeniden görülen Hrant Dink davasında cinayet öncesinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan ve terfi ettirilerek İsithbarat Daire Başkanı yapılan Engin Dinç’in sorgusu tamamlandı.Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın altıncı celsesinin ilk duruşması bugün (10 Ekim) Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

35 sanıklı davanın duruşmasında tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, tutuksuz sanıklar Faruk Sarı, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Sabri Uzun, Celalettin Cerrah, Ercan Demir, Muhittin Zenit, Engin Dinç, Hasan Durmuşoğlu ile Erhan Tuncel de duruşma salonunda yer aldı.

Ayrıca Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Ogün Samast, Yasin Hayal, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.
Engin Dinç’in sorgusuna devam
Davaya sanıklardan cinayet öncesinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Dinç’in sorgusuyla devam edildi. geçildi. 2013’te terfi ettirilerek İsithbarat Daire Başkanı yapılan Dinç yeniden yargılama başladığından beri “terörle mücadele gündemini” gerekçe göstererek duruşmalara katılmıyordu.
TIKLAYIN – ENGİN DİNÇ’E SORULDU: HRANT DİNK’İ KORUMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPTINIZ MI?
http://bianet.org/bianet/insan-haklari/179506-engin-dinc-e-soruldu-hrant-dink-i-korumak-icin-her-seyi-yaptiniz-mi
Duruşmanın ikinci yarısında Dinç’e sanıklardan Yılmazer soru yöneltti.
Zeynel Abidin Yavuz’un bildirilmesi
Ali Fuat Yılmazer (AFY): Zeynel Abidin Yavuz ismi zikrediliyor, başka isim de zikrediliyor. Ama bu çok önemli. Meclis soruşturmasında Dinç “Bu isimden haberim yok” dedi.
Engin Dinç (ED): Soru sormaktan ziyade suçlamalarda bulunuyor.
AFY: Bu F4 zamanında TEM’e [Terörle Mücadele Şube] yazılmış olsaydı, evrak eksik olmasaydı bana bu suçlamalar yöneltilmeyecekti. Zeynel’in isminin işlenmemesi asli konu. Terör olaya böyle bakabilir ama istihbarat için çok değerli bilgi. Neden bu bilgiyi gizlediniz?
ED: Yılmazer de şube müdürlüğü yaptı. Tüm raporları kendisi mi yazıyordu? İsimleri, her şeyi buluşmayı yapan personel yazar, kayıtlara geçir. Ne zamandan beri Şube Müdürü raporları yazıyor?
AFY: Sahadakiler rapor tanzim eder F5 değil. Rapor müdüre gelir, o tayin eder. Ben çok yazı yazdım. İmza attıktan sonra o evrakın sorumluluğu müdürdedir. Bu bilgi gizlenmeseydi, çok önemliydi.
Jandarma bağlantısı
Yılmazer, Dinç’in cinayet günü neden Trabzon İstihbarat Şube Müdürü yerine Muhittin Zenit’i aradığını ve yine aynı gün cinayetten önce de Jandarma görevlilerinden Metin Yıldız’la neden telefonla görüştüğünü sordu.
Beraber çalıştıkları için Zenit’i aradığını, Tuncel’i onun çalıştırdığını söyleyen Dinç, “Beni bir yerlere çekmeye çalışıyorlar” dedi.
Yılmazer, “Eğer Trabzon Terörle Mücadele Şubesine yazı yazsaydınız ben bugün tutuklu olmazdım” dedi.
Tasarı Trabzon Valisi’ne niye bildirilmedi?
Yılmazer’in ardından söz alan tutuklu sanık Ramazan Akyürek, Engin Dinç’in söz konusu olan istihbarat raporunu kendisine getirdiğini, İstanbul’u aradığını ve rapor da yazacağını söyledi. Akyürek şöyle devam etti:
“Engin dinçle F4’ü okuduktan sonra durumu değerlendirdik. ‘Önemli bir bilgi’ dedim, ‘başkanlığa yazıyoruz üst yazısını imzalıyorum’. Operasyonel manada Valiye haber notu yapılabilir.
Operasyonel konuları konuştuk, elemandan aldığımız taze bir bilgi. Takip ediyoruz. ‘Bugün için istihbarat başkanına F4 olarak göndermeyi uygun bulduk’ dedi. ‘İstanbul ayağı ne olacak’ diye sorunca ‘Endişe etmeyin telefon ettik’ dedi. Ayrıca yazı da yazacağını belirtti. Onu öğrenince anlaşmış olduk. Şimdi Engin beye sorabilirim. Vali’nin imzasıyla yazalım dedi de ben hayır mı dedim? Vali bey lafı çıkmadı.”
Sanıklardan Cerrah ise, böylesi bir durumda Valinin bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, aksi halde hem İstihbarat Şube Müdürünün hem de Emniyet Müdürünün görevden alınması gerektiğini söyledi.
“Hrant Dink gibi birinin öldürüleceği bilgisini Valiye bildirmek zorundasınız. Benim ilimde böyle bir olay olsa o ilin Emniyet Müdürü ve İstihbarat Şube Müdürünü açığa alırım. Eğer bu bilgi Emniyet Müdürüne bildirilmiş ve Emniyet Müdürü İstanbul’a bildirmemişse bu suçtur.
“Dinç, önemli diyerek Daire Başkanlığına Dink’in öldürüleceğini yazıyor, İstanbul’a ise ‘ses getirecek eylem’ diye yazı yazıyor. Böylesine önemli bir olayda planlı operasyon dosyası açılmalı ve savcılık dahil edilmeliydi. Neden bunu yapmadınız?”
Dinç’in avukatı Necdet Pakdil ise Dink İstanbul’da yaşadığından, Trabzon Valisi’nin değil, İstanbul’un bilgilendirilmesi gerektiğini, bundan da Dinç’in sorumlu olmadığını savundu.
Davaya 13 Ekim Perşembe günü Faruk Sarı’nın savunmasıyla devam edilecek. (EA)
Elif Akgül
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu. Daha önce İMC TV’de muhabir olarak çalıştı. bianet’in İfade Özgürlüğü haberleri editörlüğünü yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.