İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nadia Murad’a Vaclav Havel Ödülü verildi

IŞİD’in elinden kurtulmayı başaran Iraklı Ezidi Nadia Murad, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Nadia Murad Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde yaşıyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Nadia Murad’a ödülünü bugün Strasbourg’da törenle takdim etti. 23 yaşındaki Nadia Murad, Ezidilerin IŞİD tarafından köleleştirilmesine karşı mücadelesi sebebiyle daha önce de eylül ayında Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olmuştu.

AKPM Başkanı Pedro Agramunt ödül töreninde yaptığı konuşmada insan hakları aktivisti Murad’ın çalışmalarıyla daha iyi bir dünyaya katkı sunduğunu belirtti. 60 bin euroluk para ödülü adını, vatandaşlık hakları savunucusu ve Çek Cumhuriyeti eski devlet başkanı Vaclav Havel’den alıyor.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 2013 yılından beri bu ödülü veriyor. Ödüle daha önce Rusya, Azerbaycan ve Belarus’tan aktivistler layık görülmüştü. Nadia Murad eylül ayında da insan ticareti mağdurlarının sorunlarına dikkat çekmek üzere Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi seçilmişti.
Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde yaşayan Murad 2014 yılının ağustos ayında IŞİD tarafından kaçırılmıştı. Sincar kenti yakınlarındaki köyü Koço’dan binlerce kişiyle birlikte kaçırılan Nadia Murad, IŞİD tarafından önce Musul’a götürüldü. Burada gruplar halindeki erkeklerin tecavüzüne uğrayan Murad, defalarca köle olarak satıldı. Murad yaşadıklarını “Beni istedikleri gibi kullanıyorlardı” şeklinde ifade etmişti. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon Nadia Murad’ı “Ezidi halkının mücadeleyi hiç bırakmayan savunucusu” olarak tanımlamıştı.
©Deutsche Welle Türkçe
DPA, AFP / EC, HS

Yorumlar kapatıldı.