İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan: Ermeni-Alman işbirliği Ermenistan için önemli

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan bugün Almanya Parlamentosu Bundestag Bşk. Yard. Johannes Singhammer ve aralarında «Kardinal Höffner Birliği» temsilcilerinin de yer aldığı beraberindeki heyeti kabul etti. Başkan öncelikle konukları Alman ulusal bayramı ʺBirlik Günüʺ vesilesiyle kutladı, dost Almanya’ya barış ve esenlik diledi. Ermeni-Alman ikili ilişkilerinin pekişmesi açısından başkan Sarkisyan, üst düzey karşılıklı ziyaretlerin önemini belirtti.

Sarkisyan, bu yıl Nisan’da Almanya’ya yaptığı ziyaret, ülke yönetim çevreleriyle karşılıklı anlayış ve samimi ortamda gerçekleşen buluşmalarını  muhabbetle andı. Sarkisyan, Sn. Singhammer ve beraberindeki heyetin ilk Hıristiyan ülkeye ziyaretinin verimli ve  unutulmaz intibalarla dolu olması temennisinde bulundu, ki bu ikili ilişkilerin sıkılaşması yönündeki çabalara daha fazla kararlılık kazandıracak.
Ermenistan ve Almanya arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı ve güven üzerine kurulduğunda hemfikir olan taraflar bu ilişkilerin pekişmesi ve derinleşmesi işinde parlamentolar arası işbirliğinin hissedilir derecede önemli olduğunu vurguladılar. Ermenistan cumhurbaşkanı, son dönemde Bundestag üyelerinin Ermenistan dışında Dağlık Karabağ sorununa ilişkin yerinde doğudan bilgilenmek üzere Karabağ’ı da ziyaet ettiklerini memnuniyetle kaydetti.
Sarkisyan, Almanya’nın, ülkenin yasama organınca Soykırımın tanınması ve kınanması tasarısıyla ifadesini bulan Ermeni Soykırımının kınanması işindeki tutumunu yüksek takdir etti.
Ermenistan-AB işbirliğine de değinildi. Cumhurbaşkanı Ermeni-Alman işbirliğinin Ermenistan için, Almanya’nın AB kurumlarındaki ağırlıklı rolü de hesaba katılarak  AB’yle ilişkiler bağlamında da önemsendiğinin altını çizdi ve Doğu Ortaklığı çerçevesinde Ermenistan’a Almanya’nın gösterdiği destekten ötürü teşekkürünü ifade etti.
Taraflar devletler arası ilişkilerde özel bir yer tutan bilim-eğitim ve kültürel işbirliğinin önemini vurguladılar.
Cumhurbaşkanı Ermenistan’ın sosyo-ekonomik gelişimi amacıyla Alman Hükümeti tarafından yıllardır Ermenistan’a tahssis edilen mali ve teknik desteği yüksek takdir etti.
Bundestag Bşk. Yard. Johannes Singhammer, heyet adına cumhurbaşkanına kabul için teşekkür etti ve Almanya ve Ermenistan’ın ortak sınırı olmamakla beraber aynı değerleri paylaştığının altını çizdi. Singhammer’in ifadesiyle Almanlar dünyanın ilk Hıristiyan devletiyle özel bir hissiyatla bağlılar ve tarihi gerçekliği ortaya koyan Ermeni Soykırımı Tasarısının barışa yönelik olduğunu, zira kendi kanaatince gerçeklik, barışa ulaşmada önemli ön koşullardan biri.
Görüşmeciler uluslararası güncel sorunlar ve barışa yönelik tehditlere de değindiler.
Bundestag üyesi Christian Haase BM İnsan Hakları hükümleri gereği 2008 yılında dökülen 29 bronz güvercinden birini Ermenistan cumhurbaşkanına sundu. Güvercin, barış ve özellikle dini özgürlükler için mücadele eden siyaset ve devlet adamlarına verilmekte.
http://news.am/tur/news/350174.html

Yorumlar kapatıldı.