İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Parlamentosu milletvekili: Dağlık Karabağı, Azerbaycan’a vermesi, yeni bir soykırım demek olacak

Avrupa Parlamentosu’nda Lüksemburg’u temsil eden milletvekili Frank Engel, Dağlık Karabağ (Artsakh) ile ilgili “ArmenPress” haber ajansına konuştu. AGİT Minsk Grubu’nu her zaman da şaka gibi bir şey olarak algıladığını ifade eden Engel, bu yapının aslında meselenin çözümüne değil, bu çözümün hep ertelenmesine katkı yaptığını vurguladı.Engel, “Bu görüşmeler, konuşmalar sonucunda savaş riskinin azalabileceği düşünülüyor, fakat Nisan’da biz gördük ki, Minsk Grubu hiçbir şey de önlemiyor. Bunu gelecekte de göreceğiz” ifadelerini kullandı. Artsakh meselesinde özellikle Azerbaycan kamuoyuyla ilgili sorun yaşandığına dikkat çeken milletvekili, “Orada öyle bir propaganda yapılıyor, öyle bir nefret ortamı oluşturulmuştur ki, eğer herhangi bir şekilde Artsakh’ın Azerbaycan’a geçmesini düşünebilseydik bile, biz başka bir soykırıma tanıklık edecektik.

Bu durumda özellikle uluslararası camianın rölü büyüktür. Çünkü eğer uluslararası camia, Artsakh konusunda kendi tutumunu değiştirmese, bu halkın yok olma tehlikesi oluşabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Azerbaycan’da yapılan bu anti Ermeni propagandası konusuna devam eden Engel, 2004 yılında macaristan’da baltayla Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı öldüren Azeri Ramil Safarov’u hatırlattı. Macaristan’da ebedi hapis cezasina mahkum edilen Safarov, ülkesinde cezasını çekmek şartıyla  Azerbaycan tarafına iade edildi.
Engel, “Fakat daha sonra ne oldu? Safarov, hemen serbest bırakıldı, üstelik bir Ermeniyi baltayla öldürdüğü için milli kahraman ilan edildi. Bu , sadece hasta bir toplumda yaşanabilecek bir durum. Ve bu toplum hasta kalınca iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda herhangi bir perspektif göremiyorum.” diye konuştu.
İhtilafın çözümü için yüyütülen müzakerelere Artsakh’ın da katılmasının önemli olduğunu vurgulayan milletvekili, “Artsakh, bir gerçektir, hem de olumlu bir gerçek. Ve bu gerçek tanınmayınca herhangi bir çözüm olamayacak”  ifadelerini kullandı.
Engel, Artsakh konusunda hiçbir zaman emin olunamayacağını ve her zaman da Azerbaycan tarafından yeni bir saldırının, yeni bir savaş girişiminin başlatılacağının mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.