İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’un mimarı huzura kavuşuyor

Erhan Öztürk
İstanbul’daki birçok tarihi yapının mimarı olan mimar Garabet Balyan için yapımına iki yıl önce başlanan anıt mezar tamamlandı. “İşin Ehli” adıyla anılan Balyan’a özel hazırlanan anıt mezarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katılacak. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kuleli Süvari Kışlası, Dolmabahçe Sarayı, Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi gibi pek çok yapının mimarı olan Ermeni asıllı Garabet Balyan’ın mezar taşının iki yıl önce İBB’ye ait Kartal Soğanlık’taki bir şantiyede bulunmasının ardından anıt mezar yapılması için harekete geçilmişti.

Yurtdışında yaşayan Hagop ve Hraç Kırmızıyan kardeşler, Bağlarbaşı Surp Garabet Ermeni Mezarlığı’nda yeniden yapılacak anıt mezarın masrafını karşılamaya karar verdi. Anıt Mezar sayesinde, İstanbul’a benzersiz siluetini kazandıran en önemli eserlerin yaratıcısı; Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı Garabet Balyan’ın bir istimlak sırasında kaybolan mezar taşı, Krikor Amira Balyan, Sarkis Balyan ve ailenin diğer önde gelen isimleri ile aile kabristanında buluşacak. Anıt mezarın 1 Ekim’deki açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Balyan ailesi, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılacak.

OSMANLI TUĞRALI MEZAR
Osmanlı Tuğrası’nın bulunduğu anıt mezarın mermerleri Marmara Adası ve Afyon’da işlendi. Hraç Kırmızıyan, “İstanbul’un siluetini taçlandıran bu aile için, o eserlere yaraşır bir anıt mezar yapmakta ne yazık ki çok geç kaldık” dedi.

Yorumlar kapatıldı.