İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink Davası: Çapraz sorguda ‘hatırlamıyorum’, ‘görmedim’ yanıtları

Hrant Dink cinayeti davasının bugünkü duruşmasında Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi görevlisi polis memuru Onur Karakaya’nın savunması ve çapraz sorgusu yapıldı. Dink’in öldürülmesine ilişkin dava sanıklarından eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer, “Cinayetin merkez üssü Trabzon” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın beşinci celsesinin ikinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
35 sanıklı davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, tutuksuz sanılar Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun, Mehmet Ayhan, Ercan Demir, Onur Karakaya, Faruk Sarı ve Erhan Tuncel katıldı.
Duruşmaya, Ogün Samast, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.
Ayhan’dan ‘Hatırlamıyorum’ yanıtı
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, sanık Erhan Tuncel ve tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer Ayhan’a sorular yöneltti.
Sanık Mehmet Ayhan, mahkeme başkanının “Erhan Tuncel yardımcı istihbarat elemanlığından ayrıldıktan sonra 34 kez telefonda ne konuştunuz” sorusuna, “Hatırlamıyorum” yanıtını verdi.
Karakaya’nın savunması
İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Mehmet Ayhan’ın çapraz sorgusunun son bulmasının ardından dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli olan Onur Karakaya’nın savunmasına geçildi.
Karakaya, savunmasında “FETÖ” üyesi olmadığını belirterek, “Halen emniyette istihbarat şubede görev yapıyor olmam, FETÖ’cü olmadığıma ve suçsuzluğuma kanıttır” dedi.
Erhan Tuncel’in iddia ettiği hususların cinayette kendi sorumluluğunu gizlemeye yönelik olduğunu ifade eden Karakaya, buluşmaların hiçbirinde Erhan Tuncel tarafından Dink cinayetine ilişkin kendisine bilgi verilmediğini iddia etti.
Karakaya, “Erhan Tuncel ile ilk kez 2006 yazında görüştüm. Cinayet öncesi tetikçinin Ogün Samast olduğunu gizledi. Yasin Hayal konusunda yanılttı. Buluşmalarda kaba tabirle kahvehane tarzı diyebileceğimiz havadan sudan görüşmeler yapılıyordu” diye konuştu.
Erhal Tuncel’i suçladı
Tuncel’in, Yasin Hayal’in “işinde gücünde olduğunu” söylediğine Mehmet Ayhan ile olan görüşmesinde şahit olduğunu dile getiren Karakaya, savunmasına şu şekilde devam etti:
“Elemanı çalıştıran kişi olmadığım için F4 raporu tanzim etme şansım yoktur. Yasin Hayal dışında çevresinden bildiğim kimse yoktur. Yasin Hayal’i fiziki olarak takip etmedim böyle bir çalışmada bulunmadım, bürodaki arkadaşların da böyle bir takipte bulunup bulunmadıklarını bilmiyorum. Tuncel ile üç dört buluşmada bulundum. Elemanım olmadığı için onunla bir bilgi alışverişim olmadı. Tuncel’i Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Mehmet Ayhan çalıştırıyordu. Güvenlik gereği arabaları kullanarak refakat ettim buluşmalara. Başkaca bir fonksiyonum da yoktur bu buluşmalarda. Yer aldığım buluşmalarda cinayete dair bir bilgilendirmeye şahit olmadım. Tuncel’in sık sık para istediğine ben de tanık oldum. Ercan Demir’in talimatıyla cinayet sonrası Erhan Tuncel’i aradım. Bilgisi var mı diye sordum. Şaşkınlıkla ‘bilgim yok’ dedi. Tuncel’in kişiliği çelişkiler ve gerçek dışı beyanlarla doludur. Olayın gerçekleşmesinde hiçbir kusurum ya da bilgim yoktur.”
Evraklar konusunda ise arşiv görevlilerinin sorumlu olduğunu söyleyen Karakaya, Trabzon İstihbarat arşivde Hrant Dink konusunda 9 klasör olduğunu belirterek hiçbir evrakın yok olduğuna şahit olmadığını savundu.
Bilmediği bir olay yüzünden cezalandırılmasının doğru olmadığını savunan Karakaya, beraatini talep etti.
Çapraz sorgu
Karakaya’nın savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Karakaya’ya ilk soru ile mahkeme başkanından geldi.
Hakimin “Erhan’dan sudan kahve muhabbeti yapıyordu diyorsun. Niye para vermeye devam ettiniz?” şeklindeki soruya Karakaya, “Benim yetkimde değil” diye yanıt verdi.
Hakim, Hrant Dink klasörünü Karakaya’ya göstermesi üzerine Karakaya “Görmedim” diye yanıtladı.
Karakaya, “Cinayet o an için bizim en önemli konumuzdu. Fırsat buldukça Pelitli’ye gidip sağa sola bakardık” dedi.
Bu sözleri üzerine hakimin “Neye bakıyordunuz peki?” sorusunu yönelttiği Karakaya, “Kafelere falan bakıyorduk, devriye görevi gibi…”diye yanıt verdi.
“Öldürüleceğini anladım”
Hakimin “Kontrol edip yapıp bitirdiğiniz bir iş var mı peki sizin? Dolaşıp ne yapıyordunuz mesela? ‘Biz Yasin Hayal’i niye takip ediyoruz’ diye hiç merak etmedin mi? Dink’e karşı eylemden ne anladın sen?” şeklindeki sorusuna ise Karakaya, “Öldürüleceğini…” şeklinde yanıtladı.
Hakimin ardından ise sorulara iddia makamı devam etti. İddia makamının “Erhan’ın verdiği cinayetin nasıl işleneceği bilgilerini ekipte değerlendirdiniz mi?” şeklindeki sorusuna Karakaya, “Hayır herkesin görüşmesi ayrıdır” diye yanıtladı.
İddia makamının “Erhan cinayetten 3-4 ay önce Yasin’in başka bir tetikçi bulduğunu söylemiş size” şeklindeki sorununa Karakaya, “Yalan” diyerek yanıt verdi.
Eski Emniyet Müdürü Yılmazer: “Cinayetin merkez üssü Trabzon”
Bunun üzerine söze eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer girdi.
Yılmazer, “Cinayetin merkez üssü Trabzon. Duyumun peşine gidilmiyor. İstanbul’a ve bize bilgi verilmiyor. Yasin Hayal ile ilgili rapor yok. Trabzon şubeden İstihbarat Daire Başkanlığı’na, cinayet şubeye evrak bilgi nisan ayından sonra yok. Peki, ne yapılmış bu dönem içinde? Bir şey yapılmamış” diye konuştu.
Cerrah: “Akyürek illeri aramış mı?”
Yılmazer’in ardından İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah söz aldı.
Cerrah, ‘‘Sabah Ali Fuat Yılmazer söz aldı, akşam Ali Fuat Yılmazer söz aldı. ‘İstanbul hiçbir şey yapmamış’ diyor. Sanki daire başkanı gibi konuşuyor. Daire Başkanı ise yanında oturuyor. Cinayet işlendiğinde Ramazan neredeymiş? Bakanlarla toplantıdaymış. Toplantıdan sonra hem Trabzon’u hem İstanbul’u arayıp bilgi alması gerekiyor. Trabzon’u aramış mı? Karakaya’nın bilgisi var mı?’’ diye sordu.
Karakaya, ‘‘Bu üst düzey bilgileri bilmem’’ diye cevap verdi.
Perşembe günü devam edecek
Mahkeme heyeti, Karakaya’nın çapraz sorgusunun Perşembe gününe devam edilmek üzere ertelerken, tutuklu sanık Yılmazer, hafta sonları için bilgisayar kullanma izni istedi.
Onur Karakaya kimdir?
Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube’de memur. Erhan Tuncel’le görüşmelere katılanlardan biri.
İddianamede Karakaya hakkında hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bu şüpheliler hakkında ayrıca ”silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme, görevi kötüye kullanma” suçlarından çeşitli hapis cezaları öngörüldü.

Yorumlar kapatıldı.