İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink cinayeti sanığı polis Mehmet Ayhan: O konu beni aşıyor

Yarınki duruşmaya, Ayhan’ın ardından Trabzon İstihbarat Müdürlüğü’nden polis Onur Karakaya’nın sorgusu ile devam edilecek. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın 12’nci duruşması, verilen öğle arasının ardından Trabzon İstihbarat Müdürlüğü’nde görevli polis Mehmet Ayhan’ın savunması ile devam etti. Ayhan, savunmasında Erhan Tuncel’in Ogün Samast’ın ismini vermediğini, olay sonrası herkesin Yasin Hayal’i aradığını söyledi.

Ayhan, aksi yönde bilgi gelseydi Ogün Samast’ı arayacaklarını iddia etti. Kendisinin cinayetin işleniş biçimine dair bilgisinin olduğu yönündeki iddiaya ise Ayhan, “Bu iddia sadece bir varsayımdır. Bu iddiaları kabul etmiyorum. Resmi belgelerde mevcut olduğunu söyledi” cevabı verdi.
‘HER ŞEYİ BİLEN AYHAN’DIR’
İddianamede geçen “Her şeyi bilen Mehmet Ayhan’dır” şeklinde iddialara dair ise Ayhan, “Bahsedilen görüşmede bile bizden bilgi sakladığı açıktır. Burada geçen bilgileri daha kendisine sormadım. Benim için muammadır” dedi. Ayhan, savunmasında iddianamede adının geçtiği her cümleye tek tek yanıt verdi.
F5 raporlarının kendisi tarafından düzenlendiğine ilişkin ise Ayhan, kendinden önce Muhittin Zenit tarafından düzenlenebileceğini kaydetti. Dink cinayeti öncesinde Yasin Hayal ile birlikte cinayeti planladıklarını içeren bilgi ve belgelerin yok edilmesine ilişkin Ayhan, kendisin hiç bir bağının olmadığını ileri sürdü.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Dink cinayetinde “kasten kişi öldürmek”, “resmi belgeyi yok etmek” ve “tasarlayarak cinayeti işlemek” yönündeki suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Ayhan, “Erhan Tuncel’in beyanlarındaki suçlamaları kabul etmiyorum. Ben vazifemi yaptım. Suçlamalar sadece iddiadır. Gerçekle hiç bir bağlantısı yoktur. FETÖ ile ne bugün ne de geçmişte bir bağlantım yoktur. Hiç bir belgeyi yok etmedim. Suçlamalar asılsızdır” diyerek, beraatını isteyip, savunmasını sonlandırdı.
‘SOLCULARIN YAZIŞMALARINI KONUŞTUK’
Savunmasının ardından Ayhan çapraz sorguya alındı.
Muhammed Kırbaç’ı tanıyor musun şeklindeki soruya “evet” şeklinde yanıt verdi.
“Cinayet sonrası iki görüşme yapmışsınız. Ne amaçla görüştünüz?” şeklindeki soruya Ayhan, “Muhittin beni tanıştırdı. Çay içmişliğimiz olmuştur. Genel olarak üniversite içindeki olaylarla konuşmuşuzdur. Bizim konularda olmayabilir. Mesela solcuların yazışmalarına dair olabilir” diye yanıt verdi.
Ayhan, “Bu kişi ile Dink cinayetine dair görüştünüz mü?” şeklindeki soruya ise “o konu için hiç görüşmedim” dedi. “Kırbaç’ın jandarma ile ilişkisi olup olmadığını biliyor muydun? şeklindeki soruya ise “Evet. Telefon görüşmelerinden biliyordum” diye cevapladı.
“Erhan Tuncel’ in Mayıs ayı gibi yalan söylediği, para istiyor şeklinde tespitler var. Mayıs Haziran nerede Kasım nerede. Niye çıkarılmadı istihbarattan” şeklindeki soruya da Ayhan, “Olumsuzluklar var. Eleman bulmak kolay değil. Şimdi de elaman bulmaya çalışıyorum” diye yanıt verdi.
“Hrant Dink’e kurulan komployu neden güvenmediğiniz adam üzerinden izlediniz?” şeklinde mahkeme başkanı tarafından sorulan soruya da, bir kez daha istihbaratın prosedürlerine atıf yaparak yanıt verdi.
“Erhan Tuncel’e ilişkin güvensiz olduğuna dair ilk kim söyledi. Raporu kim hazırladı? Talimatı kim verdi size? 9’unca ayda fark ettiğiniz durumu neden 11’inci ayda rapor hazırladınız?” şeklindeki soruya ise Ayhan, “Bu bir süreç” sözleri ile yanıt verdi.
“Güvensiz olduğunu tespit ettiğiniz, hakkında rapor hazırladığınız birine sonrasında neden para verdiniz?” yönündeki soruya da Ayhan, “Belki geri çeviririz dedik. Düzelir dedik, motivasyona ihtiyacı vardı. Hep istiyordu” diye yanıtladı.
“Tuncel ile ilişki kesmeye (aylar sonra) kim karar verdi?” şeklindeki soruya da Ayhan, “İstihbarat şube elemanları olarak görüş oluşturmuşlar, rapor yazmışlar” dedi.
HİÇBİR ŞEYİ HATIRLAMIYOR
Ayhan, birçok sayıda soruya da “Hatırlamıyorum, bilmiyorum” şeklinde cevaplaması dikkat çekti.
“Cinayetten sonra elimizde ne var ne yok diye baktınız mı? 28.04.214 sayılı evrakı hatırlıyor musunuz? şeklindeki soruya ise Ayhan, “Ben görmedim daha önce. Hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. “Erhan Tuncel istihbarat yardımcılığından çıkarıldıktan sonra sizle veya başkası ile görüştü mü?” şeklinde soruya ise “telefonla görüştüm” dedi.
“Muhittin Zenit veya Ercan Demir Erhan Tuncel’in sizinle görüşmesi gerektiği isteğini iletti mi?, “Bizimle görüşmek isteyip de bilgi almadı, konusu kesinlikle olmadı. Gerekte olmadı” diye yanıtladı.
“Erhan Tuncel ile 17 Ekim 2006’daki görüşmeden sonra Ercan Demir ile görüştünüz mü?” şeklindeki soruya da “Ercan Demir ile görüştük” dedi. Hakimin “rapor hazırladınız mı” şeklinde soruya da, “hazırlamadık, raporları genelde büroda hazırlıyoruz” diye yanıtladı.
“Muhittin Zenit cinayetten geldikten sonra ne tür şeyler yaptı?” şeklinde ki soruya Ayhan, “Gün ağarması sırasında 10 dakika görüştüm. Aklımda kalacak bir değerlendirme yapmadık. 10 yıl geçti” dedi.
“Cinayet işleniyor. Sen ve Muhittin, Yasin Hayal’e ulaşmak için aynı yolu deniyorsunuz. İkinizde Erhan Tuncel’i arıyorsunuz. Muhittin Zenit senden farklı ne biliyor?” diye sordu. Ayhan bu soruya, “Buna dair bilgim yok. Trabzon’a geldiğinden de haberim yok. Çaykara’da, Ercan beni aradı ve ‘Tuncel’i ara bir bak bakalım bizim Yasinler mi yapmış’ dedi. Muhittin Zenit Bayburt’tan geldi” diye yanıt verdi.
“Cinayetten birkaç saat sonra Tuncel’i şubeye çağırıp Muhittin Zenit ile birlikte görüştünüz. Ne konuştunuz ?” şeklindeki soruya ise Ayhan “havadan sudan konuştuk diye yanıt verdi.
“Raporu kim için tuttunuz” şeklindeki soruya Ayhan, “Yasin için” diye yanıt verdi. “Neden Yasin için rapor tutuyorsunuz” şeklindeki soruya da Ayhan, “Trabzon’da olup olmadığını bilmek için. MC Donalds olayını yapmıştı. Kaçabilir ise haber vermek için” diye yanıtladı.
“Bu ekibin cinayeti yaptığı herkesçe biliniyor. Erhan Tuncel olayın gecesinden sabaha kadar Trabzon emniyetinde ama bundan bir tek Trabzon Emniyetinin haberi yok. Bu bazı şüpheler uyandırıyor?” yönündeki soruya da Ayhan, “Benim bildiğim bir durum değil. Beni aşıyor o konular” dedi.
ÇAPRAZ SORGU
Duruşma verilen kısa aranın ardından Trabzon İstihbarat Müdürlüğü görevlisi Mehmet Ayhan’ın çapraz sorgusu ile devam etti. Mahkeme heyetinin sorularının ardından avukat Hakan Bakırcıoğlu, sanığa sorular yöneltti. Bakırcıoğlu’nun “Faruk Sarı Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne atandığında Hrant Dink cinayetine ilişkin bilgi bulguları aktardınız mı” şeklindeki sorusuna Ayhan “Hayır” yanıtı verdi.
Sanık Engin Dinç’in “Yasin Hayal’in 24 saat takip edildi mi?” şeklindeki beyanına ilişkin soruya Ayhan, “Zaman zaman yapılıyordu” dedi. “Muhammet Çağrı’ya neden ‘çağrı’ diyordunuz? şeklindeki soruya Ayhan, “Muhittin o şekilde tanıştırdı” cevabı verdi.
“Muhittin Zenit Muhammed Kırbaç’ı sizinle tanıştırmasının nedeni Yasil Hayal’i tanımasıydı. Bu konuda size hiç bilgi vermedi mi?” şeklindeki soruya, Ayhan, “Bu konuda hiç bilgi getirmedi” dedi.
“Muhammed Kırbaç’tan Yasin’in faaliyetlerine dair bilgi getirmesini istediniz mi?” şeklindeki soruya da Ayhan, “İstedik ama getirmedi” şeklinde yanıt verdi.
Ayhan, “Hrant Dink cinayetine dair şüphelilere operasyon yapılsın önerisi yaptınız mı?” şeklindeki soruya ise “Hayır” dedi. “Trabzon Jandarma görevlileriyle ortak bir çalışma önerdiniz mi? şeklindeki soruya Ayhan, “Olmadı böyle bir girişim” diyerek, aynı çalışmanın MİT ile de yapılmadığını söyledi.
“Yasin Hayal’in telefonu bir süre takibe alınmamış. Bu süreç Erhan Tuncel’in sizinle çalıştığı dönemdi. Neden takibe alınmadı?” sorusuna ise Ayhan, “Bazen bu takip yapılmıyor” dedi. “Yasin Hayal’in telefon kullanmaması sizde de şüphe uyandırmadı mı” sorusuna da Ayhan, “Yok oluşturmadı” yanıtı verdi.
“İstihbarat şube müdürlüğünden genel genelge ile Hrant Dink’in öldürüleceğini biliyordunuz. Bu genelgeden sonra özel bir çalışma yaptınız mı?” şeklindeki soruya da Ayhan, ” Özel bir çalışma yapmadık” cevabı verdi. “15 Şubat 2006’da Dink’in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği raporlanmış. Dink aleyhinde linç kampanya yükselince tehdit yakınlaşmadı mı?” şeklinde ki soruyu ise Ayhan, “Genelgeyi hatırlamıyorum” diye yanıtladı.
Ayhan, kendisi tarafından hazırlanan raporda yer alan “Engin” isimli kişiyi de tanımadığını söyledi. “Hayal’de orada. Hepsi takip altında kişiler, bu hazırlıktan bilginiz oldu mu?” şeklindeki soruya Ayhan, “Hayır olmadı” dedi.
Bakırcıoğlu’nun sorduğu diğer bütün sorulara Ayhan, “Bilmiyorum” diye yanıt verdi.
DURUŞMA YARIN DEVAM EDECEK
Soruların sorulması ardından duruşmaya yarına devam edilmek üzere ara verildi.
Yarınki duruşmaya, Ayhan’ın ardından Trabzon İstihbarat Müdürlüğü’nden polis Onur Karakaya’nın sorgusu ile devam edilecek.
Kaynak: DİHA

Yorumlar kapatıldı.