İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız Senatosu’ndan Soykırım İnkar Yasasına Yine Ret

Arzu Çakır
Fransa’da 2011 yılından bu yana devam eden “Ermeni soykırımını inkar edenlerin üç yıla kadar hapis ve 45 bin Euro’ya kadar para cezasıyla cezalandırılmasını” isteyen yasa tasarısı tam bir düelloya dönüştü. Defalarca reddedilen İnkar Yasası, Temmuz ayında Ulusal Meclis’te “Yurttaşlık ve Eşitlik Yasası”nın “Savaş, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların inkarını cezalandıran” 38’inci maddesine bir önerge ile eklendi. Senato’ya 7 Eylül’de sevkedilen yasa, özel komisyonda ele alındı. Komisyon görüşmelerinde ilgili düzenlemenin Anayasa’ya aykırılık içerdiği iddiasıyla kaldırılması kararlaştırıldı. Yasa, Ekim ayı başında Senato Genel Kurulu’nda ele alınacak. (Haberi bile doğru vermiyorlar. Gel de gülme. HYETERT)

Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) bir açıklama yaparak komisyonun “soykırım ve insanlığa karşı suçları” cezalandıran 38’inci maddesinin kaldırılmasından büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Sözkonusu maddenin Ulusal Meclis’te oybirliği ile kabul edildiğini vurgulayan CCAF, maddenin “Türk hükümetinin baskılarıyla” yasadan çıkarıldığını da iddia ederek, yasanın Senato Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde ilgili maddenin yeniden getirilmesi çağrısında bulundu.
Dosyaya yakın Türk diplomatlar ise “Yasa maddesinin açıkça AİHM ve Anayasa Konseyi kararlarına aykırı olduğunu ve çıkarılmasında açık hukuki engel olduğunu” savunuyor.
Yılan hikayesine döndü
Fransa’da “Ermeni soykırımı” 2001 yılında Meclis kararıyla kabul edildi ancak 2005 yılından itibaren üç kez “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasa” denemesi oldu. Fransız Meclisi ve Senatosu’nun 2011 yılında kabul ettiği son inkar yasası 28 Şubat 2012’de Anayasa Konseyi tarafından reddedildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de, Doğu Perinçek davasında aldığı kararla, net bir şekilde “Ermeni soykırımının uluslararası bir mahkeme tarafından yargılanmadığı için soykırım olarak tanımlanamayacağı” yönünde karar almıştı.
François Hollande, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Fransız Anayasa Konseyi’nin “1915 olaylarının hukuki olarak soykırım kabul edilemeyeceği” yönündeki kararının ardından, çözüm bulması için eski AİHM başkanlarından Jean Paul Costa’yı görevlendirmişti.
Sonunda Anayasa Konseyi ve AİHM kararlarını geride bırakacak bir formül bulan Fransız hükumeti Meclis’te ele alınan “Yurttaşlık ve Eşitlik Yasası”nın “Savaş, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların inkarını cezalandıran” maddesine, bir önerge aracılığıyla, “Uluslararası mahkemelerce yargılanmayan soykırımları da kapsar” ifadesiyle, 1915 olaylarını da ekledi.
Yasanın hazırlayıcısı Eşitlik Bakanı Erica Bareigts, Ulusal Meclis’teki konuşmasında “Bu değişiklikle Ermeni soykırımı dahil tüm insanlığa karşı işlenmiş suçların inkarını yargılamak istedik,” dedi.

Yorumlar kapatıldı.