İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Türkiye Eleştirisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı bir açıklamayla BM Genel Kurulu’na katılan dünya liderlerine seslendi ve Türkiye dahil bazı ülkelerdeki gelişmelerin göz ardı edilmemesini istedi. Açıklamada, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında asker, polis, hakim ve savcıların da bulunduğu 22 bin kişinin darbeye karıştıkları iddiasıyla cezaevinde tutulduğu kaydedildi. 100 bin öğretmenle kamu çalışanının ya işten çıkartıldığı ya da açığa alındığı da belirtildi. En az 131 medya kuruluşunun da kapatıldığına dikkat çekilen açıklamada 116 gazetecinin de cezaevinde olduğuna işaret edildi. Örgüt, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki insan hakları ihlallerin de bağımsız gözlemciler tarafından soruşturulması çağrısında bulundu.

***
Örgüt, BM Genel Kurulu’na katılan dünya liderlerine çağrıda bulunarak Türkiye, Bangladeş ve Etiyopya’da son dönemde yaşanan olumsuz gelişmeleri göz ardı etmemelerini istedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı bir açıklamayla BM Genel Kurulu’na katılan dünya liderlerine seslendi ve Türkiye dahil bazı ülkelerdeki gelişmelerin göz ardı edilmemesini istedi.
Açıklamada, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında asker, polis, hakim ve savcıların da bulunduğu 22 bin kişinin darbeye karıştıkları iddiasıyla cezaevinde tutulduğu kaydedildi. 100 bin öğretmenle kamu çalışanının ya işten çıkartıldığı ya da açığa alındığı da belirtildi.
En az 131 medya kuruluşunun da kapatıldığına dikkat çekilen açıklamada 116 gazetecinin de cezaevinde olduğuna işaret edildi.
Örgüt, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki insan hakları ihlallerin de bağımsız gözlemciler tarafından soruşturulması çağrısında bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün açıklamasında Bangladeş ve Etiyopya’ya da eleştiri vardı. Açıklamada, Bangladeş’te güvenlik güçlerinin hukuk dışı infazlarının uzun bir geçmişi olduğu kaydedilirken, ortadan kaybolmaların, işkencelerin, muhalefeti hedef almanın son yıllarda arttığına dikkat çekildi.

Bildiride Etiyopya’da Ağustos ayında güvenlik güçlerinin barışçıl protestoculara ateş açtığı hatırlatıldı, Kasım 2015’ten itibaren gösterilerin baskı altına alınmasından bu yana 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Açıklamada hükümetin sistematik olarak bağımsız medya ve sivil topluma kısıtlamalar getirdiği de hatırlatıldı.

Yorumlar kapatıldı.