İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ölümünün 31.Yılında Ruhi Su’nun Anısına

Dr.med.Sarkis Adam
Ruhi Su 1912 yılında Van’da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Erken çocukluk yaşlarında 1915 katliamında ailesini kaybetti. Çocukluk yılları, önceleri Adana’da fakir bir ailenin himayesinde daha sonraları bir yetimhanede geçti.10 yaşlarında keman çalmaya başladı. 1936 yılında müzik okulunda müzik eğitimine başladı, daha sonra müzik eğitimini Ankara Devlet Konservatuarında devam etti. Ankara Cebeci Orta Okulunda ve Hasanoğlan Köy Enstitüsünde müzik öğretmenliği yaptı.

Ruhi Su daha sonraları Devlet Opersında,Madame Buterfly , Fidello,Tosca,Rigoletto operalarında sahne aldı,opera sanatını icra ederken çağdaş müzik eğitiminin yanında Türk Halk müziği ile çok yakından ilgilendi,saz çalmanın yanında Türk Halk Türkülerini, Anadolu ezgilerini seslendirmeye başladı.1952 yılında politik nedenlerle tutuklandı ve hapse atıldı ve böylece Opera kariyeri son buldu.
Ruhi Su Anadolu köylerin gezerek türküler yazmaya ve bestelemeye , ezgileri seslendirmeye hız verdi ,ürettiği eserlerle halk müziğinin yaygınlaşmasında önemli katkıları oldu.Ruhi Su ,Alevi Deyişleri Halk Türküleri , Ezgiler okudu, Pir Sultan’ı ve birçok diğer ozanları deyişlerini yorumladı.O, aydınlara türkü dinlemeyi öğreten kişi olarak tanındı.1957 yılında hapisteyken  söylediği Mahsusmahal adlı türküyle ün kazandı.
Ruhi Su 20 Eylül 1985 yılında İstanbul’da öldü, kabri İstanbul Zincirlikuyu mezarlığındadır.
Anısına  Saygılar.

Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.