İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Freedom House, Ermenistan ile Karabağ’ın yarı özgür ülkeler olduğunu açıkladı

Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Freedom House, “Dünyada Özgülük 2016” raporunu açıkladı. Rapora göre Ermenistan, “yarı özgür” bir ülkedir. Yapılan araştrma sonucunda Ermenistan, 100 mümkünden 46 puan kazanarak yarım özgür ülkeler listesinde yerini aldı. “Dünyada Özgürlük 2016” raporu, 2015 yılında dünyanın 195 ülkesi ile devlet statüsü olmayan 15 bölgedeki özgürlük durumunu değerlendiriyor. Rapor, hükümet ve iktidar temsilcilerinin değil, ayrı bireylerin hak ve özgürlüklerinin durumunu dikkat merkezinde tuttu.

Siyasi ve vatandaşlık hakları 1-7 puanla değerlendiriliyor. Burada 1, en özgür ülkelere verilen puan olurken 7 puan, özgürlüğün en düşük seviyesini sembolize ediyor.  Bu kategorilerde Ermenistan, 4 (siyasi haklar) ve 5 (vatandaşlık hakları) puan aldı.
Şunu da belirtelim ki, “Freedom House, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak değerlendiriyor ve “yarı özgür ülkeler” listesine dahil etti. Rapora göre Karabağ, toplam 33 puan aldı.
Bu arada, aynı araştırmaya göre Gürcistan (64 puan)  ile Türkiye (53 puan) de, “yarı özgür” ülkelerdir. İran ve Azerbaycan ise, kazandıkları  oldukça düşük 17 ve 16 puanla “özgürsüz ülkeler” listesine girdi. Rusya ile Beyaz Rusya da, aynı listeye dahil edildi.
“Freedom House” verlerine göre, tam özgür ülkelerin sayısı, 85’tir. Bu ülkelerde, dünya nüfüsünün yüzde 40’ı yaşıyor. 2014 yılına göre özgür ülkelerin sayısı 3’le azaldı.
“Yarı özgür ülkeler” sayısı ise 59’dur. Bu ülkelerde, dünya nüfüsünün yüzde 24’ü yaşıyor. “Yarı özgür ülkeler” listesine bu yıl 4 yeni ülke eklendi.
“Özgürsüz ülkeler” sayısı 50’dir. Burada, dünya nüfüsünün yüzde 36’sı (2.6 milyon kişi)  yaşıyor. Bunların tam yarısı, Çin’de ikamet ediyor. “Özgürsüz  ülkeler” listesinden bu yıl bir ülke çıktı. Zimbabve, artık “yarı özgür ülkeler” sırasına girdi.
Özgürlük durumu en kötü olan ülkeler, Eritre, Kuzey Kore, özbekistan, Somali ve Suriye’dir.
Hatırlanacağı üzere, daha önce “Freedom House” tarafından yapılan araştırmalar kapsamında Ermenistan, “internette özgür ülke” ve “basın hakları açısından özgürsüz ülke” olarak tanımlanmıştı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.