İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP, Uluslararası Din ve Vicdan Özgürlüğü Konferansında Temsil Edildi…

“Radikalizmin panzehiri din ve vicdan özgürlüğü”
Dünyanın birçok ülkesinden parlamenterin katıldığı konferansta din ve vicdan özgürlüğünü ihlalinin global sonuçları ve radikalizmle mücadelede alınacak önlemler masaya yatırıldı. Kondrad Adenauer Vakfı’nın organize ettiği Uluslararası Parlementerler Din Özgürlüğü Konferansı Almanya Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin ev sahipliğinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlendi. Konferansa CHP adına İstanbul Milletvekili Selina Doğan katıldı.

***
“Radikalizmin panzehiri din ve vicdan özgürlüğü”
BERLİN – Din ve İnanç özgürlüğü alanında dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alan Uluslararası İnanç Özgürlüğü Parlamenterler Konferansı’nda (The International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief -IPPFoRB)  CHP de temsil edildi. Dünyanın birçok ülkesinden parlamenterin katıldığı konferansta din ve vicdan özgürlüğünü ihlalinin global sonuçları ve radikalizmle mücadelede alınacak önlemler masaya yatırıldı. Kondrad Adenauer Vakfı’nın organize ettiği Uluslararası Parlementerler Din Özgürlüğü Konferansı Almanya Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin ev sahipliğinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlendi. Konferansa CHP adına İstanbul Milletvekili Selina Doğan katıldı.

İki gün süren konferansta parlamenterler ülkelerinde inanç özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntıları paylaşarak çözüm önerileri masaya yatırıldı. Konferansta din ve vicdan özgürlüğünün bir ülkedeki ihlalinin global sonuçları olduğu belirtildi. Radikalizmin panzehirinin inanç özgürlüğü olduğu tespiti yapılan konferansta radikalizme mücadelede uluslararası işbirliğini önemi de vurgulandı.
Akademisyenlerin sunum yaptığı konferansta CHP adına konuşan Doğan da Türkiye’de din ve inanç özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntıları gündeme getirerek olarak bu hakkın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması konusunda CHP olarak yaptıkları çalışmaları aktardı. Demokrasi ve için din ve inanç özgürlüğünün önemine değinen Doğan, Yunanistan’ın ilk kadın Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis’in de aralarında bulunduğu çok sayıda parlamenterle ikili görüşmelerde bulundu.
Konferansa Almanya Başbakanı Angela Merkel da katılarak bir konuşma yaptı. Merkel konuşmasında din ve inanç özgürlüğünün çok önemli olduğunu ve dini özgürlüklerin olmadığı yerde tam bir özgürlükten bahsedilemeyeceğini söyledi. Merkel, din ve inançlar arası diyalogların artması ile karşılıklı anlayışın artacağını ifade etti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 18’inci maddesinde yer alan din ve vicdan özgürlüğü hakkının dünyada tam olarak uygulanması amacıyla oluşturulan IPPFoRB, 2014 yılında kuruldu. Parlementerler arası bir network olan IPPFoRB daha önce Oslo, Myanmar ve NewYork’ta toplanarak dünyada inanç özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntıları masaya yatırmıştı. IPPFoRB’nin kurucuları arasında eski CHP Milletvekili Aykan Erdemir de bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.