İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anadolu`nun Fransız Çocuğu… Charles Aznavur…

O, Anadolu’nun çocuğu olarak Fransa’da doğan bir elit, sanatçı ve aktivist. Ermeni Asıllı Fransız Elit… Aznavour.
Mişa Aznavuryan Gürcistan’dan Fransa’ya göç etmiş bir şarkıcıydı. Aynı yıllarda Türkiye’den, Adapazarı’ndan da bir kadın Fransa’ya gitmek zorunda kalıyordu. Fransa’nın önemli oyuncularından Şahnur Varinag kısa zaman sonra Mişa ile evlendi. Bu iki Ermeni asıllı sanatçının 1924 yılının ilkbaharında oğulları dünyaya geldi. Çocuğa ‘Chales’ adını verdiler.


Charles Aznavur henüz 9 yaşındayken oyunlarda şarkılar söylüyor, annesi Şahnur ve babası Mişa için gurur kaynağı oluyordu. Edith Piaf onu keşfettiğinde dünya büyük bir şarkıcı ve sanatçıyla tanışmak üzereydi. Piaf ile çıktıkları Amerika ve Avrupa turnesi onun tanınırlığını bir hayli artırdı.
Altı dilde şarkı söyleyebiliyordu ve sayısız filmde rol aldı. Annesi ve babasının onun için hazırladıkları kariyer planlamasını bile aşarak dünya çapında bir şöhrete kavuştu. Yaptığı yüzlerce besteyle “Fransa’nın Sinatra’sı” ünvanını alsa da bir çok hayranı için o Frank Sinatra’yı bile aşan kabiliyetlere sahipti.
Ünlü şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu, üç evlilik yaptı. İlk evliliğinden olan Patrick 26 yaşında öldü. Misha, Katia, Nicolas, Seda ve Charles, Aznavour’un hayata tutunmasını sağladı.
Vatanını hiçbir zaman unutmadı. Ermenistan’ı vuran büyük depremden sonra bir vakıf kurdu ve Birleşmiş Milletlerde de ülkesini temsil etti. Mayıs ayında 90 yaşına basan Aznavour Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesi için çok çaba harcadı. Özellikle 50 ve 60’lı yıllarda defalarca Türkiye’ye gelerek yetkililerle görüştü ve iki milletin kardeşliğine vurgu yaptı. İtalyan Corriere Della Sera gazetesine verdiği mülakat belki de tarihe kayıt olarak düşülecekti:
“Yaşarken Ermenistan ile Türkiye arasında 1992’de tek taraflı kapatılan sınırın barış içerisinde tekrar açılmasını görmeyi çok istiyorum.”
O, Anadolu’nun çocuğu olarak Fransa’da doğan bir elit, sanatçı ve aktivist. Adapazarı’nı, Erzurum’u, Kars’ı onun sözlerinde ve sesinde bulabiliyorsunuz. Charles Aznavour’un yüzlerce şarkı sözü ve oynadığı onlarca film var. İnsan ve sanat olarak sizlere, belki de önceden bildiğiniz keyifli iki şarkısını dinletmek istedik… “La Boheme” ve “She”
İnsan ve Sanat
Mustafa Göksu   
http://insanvesanat.com/haber-ermeni-asilli-fransiz-elit-aznavour-108.html

Yorumlar kapatıldı.