İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başpiskopos Bekçiyan’dan İstanbul’lu Ermenilere çağrı

Ermenistan’da Batı Ermenicesi diliyle yayın yapan arevelk.am adlı haber sitesi, Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başpiskopos Karekin Bekçiyan’la bir söyleşi yaptı. Bekçiyan, İstanbullu Ermenilere bir çağrıda bulunarak, Patrik seçimi konusunda daha kararlı bir tutum almaları gerektiğini ifade etti. 28 Ağustos’ta yayınlanan haberde Bekçiyan, muhabirin Başpiskopos Ateşyan’la ilgili sorusuna, “Şu açıkça görülüyor ki Aram Ateşyan, kendi kişisel çıkarlarından yola çıkarak, ‘hizmetleri’ çerçevesinde ‘Patriklik oyunu’ oynuyor ve sallantıdaki koltuğunu korumak için her türlü bedeli ödemeye hazır. Patrik seçimi yapmak için devlete gönderdiği ünlü mektup bunun kanıtı. Böylece devlete sadık biri olduğunu kanıtlamaya çalışıyor” yanıtını verdi.

Doğal Patrik adaylarından biri olan ve seçim olması durumunda aday olacağını Agos’a açıklamış olan Bekçiyan Sırpazan, ne yapılması gerektiğine dair şöyle bir öneri sundu: “Mevcut şartlar içinde devlet Patrik seçimine izin vermeyecektir. Ancak şu anda çok uygun bir fırsat var, Ermeni toplumu iradesini ortaya koyup Aram Sırpazan’ın istifasını sunmasını sağlayabilir. Bu istifayla yeni bir vekilin önü açılacaktır. Bu vekil, ‘Patrik Kaymakamı’ olarak Patrik seçimini organize edebilir.”
İstanbul Ermeni toplumunun sessizliğine de değinen Başpiskopos, “İstanbul’daki toplumun durumu içler acısıdır. Patriklik seçiminin ertelenmesi nedeniyle, toplumda olumlu bir gelişme yaşanması da mümkün gözükmüyor. Cemaatte dondurulmuş ve durgun bir atmosfer hâkim.“
Alman Parlamentosu’nun Soykırım kararını da yorumlayan Almanya Ermenileri Ruhani Önderi: “Bu karar kanayan yüreklerimize su serpmiştir. Böyle bir kararı 100 yıldan beri bekliyorduk. Pek çok ülkenin Ermeni Soykırımını kabul etmiş olması şüphesiz çok önemli. Ancak Almanya’nın, suç ortağı ve fiile katılan bir ülke olarak sorumluluğunu kabul etmesinin özel bir anlamı var. Almanya’nın kendi günahlarını tüm dünya kamuoyu önünde itiraf ettiğini göz önünde bulundurarak bu adımın diğer ‘büyük’ ülkelere de örnek teşkil etmesini ümit edebiliriz. Almanya bu tavrıyla tüm dünyaya burada bir sorun var siz de bu soruna duyarsız kalamazsınız mesajını vermiş oldu” şeklinde konuştu.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.