İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kim bu Ermeniler?

Onur Kotan
Çocuklar için hazırlanmış “Kim Bu Ermeniler” kitabı Aras Yayınlarından çıktı. Rakel Dink söylemişti, “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılmaz kardeşlerim” diye. Aslında katil değil ama en azından düşman yaratan karanlığı sorgulamak için bir şeyler yapılabilir. İlkokul sıralarından itibaren bizlere verilmeye çalışılan, ‘dört tarafımızın düşmanlarla çevrili’ olduğu, tarihimizde Kürt, Ermeni, Rum’un nasıl bizleri içeriden vurduğu gibi bilgilerle halklara düşman nesiller yetişiyor. Anadolu’da birçok yerde halklar bir küfürmüş gibi telaffuz ediliyor. Hatta bu halklar yok sayılıyor. Dili, dini, müziği yokmuş gibi öğretiliyor. Londra’daki The Armenian Institute’ün (Ermeni Enstitüsü) direktörü Susan Paul Pattie’nin Gagik Stepan-Sarkissian ve Maral Kerovpyan’la beraber hazırladığı Aras Yayınlarından çıkan “Kim Bu Ermeniler” kitabı aslında çocuklar için hazırlanmış ama bu kitabın Türkiye’de 7 den 70’e okutulması gerek. 

Ermeni halkının tarihinin nereden geldiğinden başlayarak, dili, müzikleri, dini gelenek ve görenekleri, yemek adetleri, halk dansları, kıyafetleri, atasözleri, şiirleri, oyunları gibi bir çok özel alana dair bilgiler içeriyor. Bilgiler çeşitli resim, fotoğraf ve illüstrasyonlarla desteklenmiş.
Halk oyunlarına, yemek adetlerine, müziklerine dair bilgileri okudukça, fotoğraflara baktıkça aslında bu özelliklerin Anadolu’nun dört bir yanında hâlâ olduğunu anlamak zor değil. Anadolu’nun dört bir yanından, dünyanın dört bir yanına nar taneleri gibi dağılan Ermeni ailelerin son kuşak çocuklarının hikayeleri de son sayfalarda bulunuyor. Ayrıca bazı sayfalarda çalışma adı altında küçük ödevler de sunuyor kitap.
Keşke ilköğretimden başlayarak, tüm öğrencilere ücretsiz dağıtılsa diyebileceğimiz bir kitap, umarım Ermeni olmayan çocuklar tarafından da çok fazla okunur ve kardeşliğe vesile olur.

Yorumlar kapatıldı.