İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6/7 Eylül’de tecavüz, evlere saldırı ve papazlara yönelik şiddet: “Hem malınızı, hem canınızı!”

6/7 Eylül 1955’te yaşanan pogromun İstanbul’da bıraktığı izleri fotoğraflayan Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un arşivi bu yıl tekrar açılıyor, II. Cilt’te, yine Türkiye’de ilk kez yayımlanacak fotoğraflar tecavüz, evlere saldırılar ve papazlara yönelik şiddet anlatılarıyla bir araya geliyor. 6/7 Eylül 1955 yılında yaşanan pogromun İstanbul’da bıraktığı izleri Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmamış fotoğraflarla 60. yıldönümünde bir araya getiren “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un Objektifinden 6/7 Eylül 1955” kitabının bu sene II. Cilt’i “Hem Malınızı, Hem Canınızı!” okuyucuyla buluşuyor.

Patriklik fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un yaklaşık 1500 fotoğraflık arşivinden, 61. yıldönümüne özel olarak seçilen 61 özel fotoğraf, kızı Marina Kalumenos’un izni ve Ekümenik Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas’ın katkılarıyla kitap haline dönüştürüldü. Azınlık Vakıfları’nın ilk temsilcisi Laki Vingas’ın danışmanlığında, gazeteci Serdar Korucu tarafından hazırlanan kitapta  6/7 Eylül’le ilgili Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmamış 61 fotoğraf yer alıyor.

Kiliseler ve mezarlıklar gibi dini mekânlardaki hasarı gözler önüne seren ilk cildin ardından ikinci kitap Rum toplumunun bireylerine odaklanıyor. Kitap okuyucusunu pogrom gecesi kilisede yaralanan iki din görevlisinin Türkiye’de ilk kez yayımlanan fotoğraflarıyla karşılıyor. Fotoğrafları çeken Dimitrios Kalumenos’un anlatıları eşliğinde…
Ardındansa diğer kiliselerden İstanbul’un cadde ve sokaklarına uzanan din görevlilerine karşı başlatılan “av”ın izi sürülüyor. Dönemin tanıklarının bugüne kadar paylaştıkları anlatılar da fotoğraflarla birlikte yer alıyor. Kitapta bir başka ilk ise haneye tecavüzlere ait fotoğraflar. Kırılan, bıçak izlerini üzerinde taşıyan kapılar… İçi boşaltılan dolaplar… Etrafa saçılan özel eşyalar…

6/7 Eylül gecesinin en az konuşulan konularından biri de bu fotoğraflara eşlik ediyor: Tecavüzler. Çocuklar ve kadınların hedef alındığı bu cinsel saldırı dalgası anlatılar üzerinden yansıtılıyor. Kitapta ayrıca serinin ilk cildinin geçen sene 9 Eylül’de gerçekleştirilen tanıtımında Ekümenik Patrik Bartholomeos’un ve Nikolaos Manginas’ın konuşmaları da yer alıyor. Dönemin tanıklarının anlatılarının da fotoğraflara eşlik ettiği albüm alanında efsane fotoğrafçının Türkçe’de ve Türkiye’de yayımlanmış ikinci eseri olma özelliğini de taşıyor. İstanbul Rum topluluğunun parçası kurucularının kişisel inisiyatifiyle 2011 yılında kurulan istos yayın tarafından yayımlanan kitap, okuyucuyu çok da uzak olmayan bir güne, çok da uzak olmayan bir coğrafyaya birlikte bakmaya davet ediyor.  

 “Toplumun bir kesimi nasıl olur da toplumun başka bir kesimini bu kadar düşman olarak algılama ve ona yapılacak her türlü zulmü hak olarak görme durumuna gelir. Bunu anlayabilirsek, dünü doğru tahlil edebilirsek ancak, benzeri olayların vuku bulmasını engelleyebiliriz.”
(Ekümenik Patrik Bartholomeos’un I. Cilt’in tanıtımında yaptığı konuşmadan)
 “Amacımız o kara günün acısını günümüze taşımak değildir. Ancak toplumların bilinçli bir şekilde gelişmesi için yüzleşmesi gerektiği bazı gerçekler  vardır.  Bu realite istisnasız her toplum için geçerlidir.”
(Nikolaos Manginas’ın I. Cilt’in tanıtımında yaptığı konuşmadan)
 “İstos tarafından yayımlanan ilk kitapta yapmaya çalıştığımız o gece pogromun sadece ticarethaneleri yani ‘zengin azınlıkları’ vurmadığını göstermekti. Hedef alınan yerler arasında kiliseler ve mezarlıklar da vardı. İkinci kitapta ise amacımız saldırı dalgasının sadece mekanlarla sınırlı kalmadığını göstererek, Rum toplumunun bireylerini nasıl birer birer hedef aldığına yoğunlaşmak…” (Önsözden)

Yorumlar kapatıldı.