İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gerginlik arkeolojiye taşındı: Efes Antik Kenti kazısı, Avusturyalı ekipten alındı

Türkiye ile Avusturya arasındaki gerginlik, dışişleri bakanlarının karşılıklı açıklamalarıyla sürmüştü. Avusturya’nın, Türkiye’nin AB’ye alınmaması çağrısını yaptıktan sonra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avusturya’yı ‘ırkçılığın başkenti’ ilan etmesi üzerine Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ‘sakinlik’ tavsiyesi yapmıştı… Avusturyalı Doç. Dr. Sabine Ladstatter başkanlığındaki dönem kazılarında çevre düzeni, koruma, restorasyon, konservasyon ve yayın ağırlıklı başlayan çalışmalar, siyasi gerilim nedeniyle sekteye uğradı.Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos 2016 tarihli yazısıyla kazının Avusturyalı ekipten alınması talebini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti… Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri de kararı tebliğ ederek kazıları ekipten aldı.

*** 

Fotoğraf: Twitter/@SLadstaetter

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün 1893 yılından bu yana sürdürdüğü Efes Antik Kenti kazısı, iki ülke arasındaki siyasi gerilim nedeniyle Avusturyalı ekibin elinden alındı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Schwechat Uluslararası Havalimanı’ndaki haber bandında birkaç gün arayla “Türkiye tatili ile sadece Erdoğan’ı destekliyorsunuz” ve “Türkiye, 15 yaş altı çocuklarla cinsel ilişkiye izin veriyor” başlıklı haberler yayınlanmış, Türkiye üst perdeden tepki göstermişti.
Türkiye ile Avusturya arasındaki gerginlik, dışişleri bakanlarının karşılıklı açıklamalarıyla sürmüştü. Avusturya’nın, Türkiye’nin AB’ye alınmaması çağrısını yaptıktan sonra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Avusturya’yı ‘ırkçılığın başkenti’ ilan etmesi üzerine Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ‘sakinlik’ tavsiyesi yapmıştı.
Siyasi gerilim Efes’e uzandı
Avusturyalı Doç. Dr. Sabine Ladstatter başkanlığındaki dönem kazılarında çevre düzeni, koruma, restorasyon, konservasyon ve yayın ağırlıklı başlayan çalışmalar, siyasi gerilim nedeniyle sekteye uğradı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 31 Ağustos 2016 tarihli yazısıyla kazının Avusturyalı ekipten alınması talebini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti.

Kazı başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter. Fotoğraf: Aktüel Arkeloji
Avusturya ekibinin Yamaç evleri, Efes içerisindeki Meryem Ana Kilisesi ve Efes üst kapı yakınında yürüttüğü kazı alanlarına giden Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri de kararı tebliğ ederek kazıları ekipten aldı.
Konakladıkları evlerden çıkarıldılar
Bölgedeki kazı evlerinde bulunan eşyalar da Avusturya Kazı Evi yetkililerine teslim edildi.
Kazı ekibinden Doç. Dr. Sabine Ladstatter ile Türkiyeli yetkililer açıklama yapmazken, ekibe kazı izninin geri verilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilere bağlı olduğu belirtildi.
Fotoğraf: DHA
Efes Antik Kenti’nde 1893 yılında Viyana Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Ordinaryus Prof.Dr. Otto Bendrof’un başlattığı kazılar için Avusturya Arkeoloji Enstitüsü kurulmuş ve günümüze kadar kazıları yürütmüştü. Geçen süre içerisinde 1909-1910, 1914-1925 ve 1936-1953 yılları arasında olmak üzere kazılara üç kez ara verilmişti.

Yorumlar kapatıldı.