İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nağdalyan: Dağlık Karabağ halkının self determinasyon hakkı şüphe altına alınamaz

Ermenistan Millet Meclisi Başkan yard. Hermine Nağdalyan, ″Benzeri koşullarda Dağlık Karabağ halkının self determinasyon hakkı şüphe altına alınamaz, zira halkın fiziki varlığı söz konusudur″ dedi. Nağdalyan, Ermenistan’ın uluslararası toplum tarafından ateşkes ihlallerinin kınanması olumlu olarak kabul ettiğini, ancak genel ve adressiz kınamaların geniş ölçekli askeri cepheleşmenin sorumlu tarafını caydırmak için yeterli olmadığını vurguladı.

***
 Beyan 30 Ağustos’ta Varşova’da başlayan Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleri «Huzur ve Egemenlik» başlıklı Parlamento Asamblesi çerçevesinde Polonya Cumhuriyeti Seymi Bşk. yard. Ryszard Terlecki’yl buluşması esnasında Ermenistan Millet Meclisi Bşk. yard. Hermine Nağdalyan’dan geldi.
Buluşmada Hermine Nağdalyan’a Ermenistan’ın Polonya büyükelçisi Edgar Ghazaryan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Polonya Delegasyonu Bşk. Wlodzimier Bernacki vd. yetkililer eşlik ettiler.
Ermeni çalışma arkadaşını konuk etmekten memnuniyetini kaydeden Seym Bşk. yard. iki ülke arasındaki devletler arası ilişkileri yüksek takdir etti, bunların içiksel derinliği sahip gündemiyle dikkat çektiğini kaydetti. Bu bağlamda, aralarında devlet başkanları düzeyinde de olmak üzere her iki taraftan bir dizi üst düzey karşılıklı ziyaretlerin önemini kaydettiler.
Devletler arası ilişkilerin önemli bir unsuru olarak, iki üst düzey parlamenter, parlamentolar arası işbirliğinin rolünün altını çizdiler, bunun gelişimi işinde parlamento dostluk grupları faaliyetleri esaslı rol oynamakta.
Ermenistan Millet Meclisi Bşk. Yard. Hermine Nağdalyan, Ermeni-Polon işbirliğinin sadece ikili formatta değil, çok yönlü formatta da önemin dikkat çekti. Nağdalyan bu bağlamda uluslararası parlamento meclisleri çerçevesinde  iki dost ülke parlamento temsilcileri arasında yapıcı işbirliğinin gelişmesi gerektiğini belirtti. Nağdalyan, Ermenistan-AB ilişkilerinde Polonya’nın önemli bir ülke olduğunu kaydetti. Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ülke olarak Ermenistan’ın AB’yle işbirliği gündemini ısrarlı bir şekilde genişletmeye devam ettiğini ifade etti.
Bu formatta Avrupa tartışmalarını teveccühle karşılayan Nağdalyan, bunun Avrupa’da birçok güncel tehdide çözüm yolları bulunmasına hizmet edeceğini, tehditlerin ikili standartlar, adaletsizlik, göç, turizm vb. olmak üzere malum olduğunu belirtti.
Ermenistan dış politikasının en önemli sorunlarından biri olan DağlıkKarabağ çatışmasına değinen Nağdalyan, Azerbaycan tarafından Nisan’da sebebiyet verilen askeri işlemler ve bunlar sonucunda aralarında sivillerden de olmak üzere birçok insani kayıplar üzerine Polonyalı çalışma arkadaşının dikkatini çekerek:
″Benzeri koşullarda Dağlık Karabağ halkının self determinasyon hakkı şüphe altına alınamaz, zira halkın fiziki varlığı söz konusudur″ dedi. Nağdalyan, Ermenistan’ın uluslararası toplum tarafından ateşkes ihlallerinin kınanması olumlu olarak kabul ettiğini, ancak genel ve adressiz kınamaların geniş ölçekli askeri cepheleşmenin sorumlu tarafını caydırmak için yeterli olmadığını vurguladı.
Nağdalyan, Karabağ halkının 25 yıldır artık devletini inşa etmiş olduğunu, bunun tüm demokratik kıstaslarla birçok kereler Azerbaycan’ı aşmakta olduğunu ve Karabağ’ın bugün, kendi yurdunda barışçı yaşam ve doğal gelişimi temin etmek üzere sadece tek çabası olduğunu  kaydetti.
Meclis Bşk. yard. Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik eğilimlerinin aralarında tüm müzakere sürecinin ve insani tüm önerilerin torpillenmesi ve akamete uğratılması olmak üzere aleni agresör elyazısı taşıdığının altını çizdi.
Merkezi ve Doğu Avrupa ülkeleri «Huzur ve Eğemenlik» başlıklı Parlamenter Forum çalışmaları yarın 31 Ağustos’ta da devam edecek. Foruma aralarında Gürcistan, Sırbistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Karadağ, Belarusya, Türkiye, Azerbaycan parlamento başkanları, başkan yardımcıları, milletvekilleri, üst dereceli ytkililer olmak üzre onu aşkın ülke katılmakta.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.