İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Giresun’dan Halep’e Ermeniler’in Tehciri

İsmail Güneş’in yazıp, yönettiği sinema filmi ‘Kervan 1915’in fragmanını izledim YouTube’da… 7 Ekim’de vizyona girecek ‘Kervan 1915’, Ermeni Tehciri’ni anlatan ilk Türk filmi. Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, ipek tuzcuoğlu, Fatih Ayhan, Ali Kemal Yılmaz ve Meriç Başaran gibi isimlerin rol aldığı filmi Güneş, 15 Temmuz’da oğlu Abdullah Tayyip’le (16) birlikte Boğaziçi Köprüsü’nde şehit düşen arkadaşı Erol Olçok’a ithaf etti.

Müziklerini Suren Asatryan’ın yaptığı filmin konusu şöyle:
I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarına giren Ruslar’a, Anadolu’daki Ermeniler’in destek verme ihtimali üzerine hükümet, Ermeni isyanlarını bastırmak için Ermeni Tehciri’ni onaylar.
Giresun’da yaşayan Ermeni kadınların Halep’e tehcirini inatçı, sözünün eri ve emanetini canı pahasına koruyan Katırcı Salim üstlenir.
Salim’in açgözlü ve fırsatçı rakibi, altın peşinde koşan Karahisarlı Murat, kafileyi gizlice takip eder.
Katırcı Salim, geçmişte Sivas’ta yaşadığı acıklı aşk hikayesi sebebiyle, resmî tehcir güzergâhı yerine farklı yoldan gider. Bu yüzden yolculuk, sarp dağlar, zorlu geçitler ve derin vadiler boyunca daha da zorlaşır. Çeteler ve asker kaçakları da kafileyi tehdit etmeye başlar.
10 yıl önce bir deniz kazasında kaybettiği kocasının bir gün çıkıp geleceğini saplantı haline getirmiş Hayganuş, Salim’in işini zorlaştırır. Üstelik Hayganuş, Salim istememesine rağmen hamile kız kardeşiyle bunak kayınvalidesini gizlice kafileye dahil etmiştir.

http://www.milliyet.com.tr/gayrimuslim-kahramanlar-yuzyillik/cadde/ydetay/2302107/default.htm

Yorumlar kapatıldı.