İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alüminyum Folyo ve Alüminyum Kaplar Kullanımının Zararları

Yapılan araştırmalarda, alüminyum folyonun ve alüminyum kap kullanmanın insan sağlığına son derece zararlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Araştırmalar sırasında, yüksek ısıya maruz kalan ve bekletilen alüminyum folyoda veya kapta bulunan alüminyum maddesinin besinlere bulaştığı tespit edilmiştir. İnsan vücudunda alüminyum birikimi, Kemik hastalıklarına, Kemik erimesine, Kan hastalıklarına, Kanser, Böbrek Hastalıkları, Zeka geriliği gibi pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor.

Özellikle son yıllarda alzheimer hastalarında yapılan araştırmalarda bu hastaların beyin dokusunda tespit edilen fazla miktardaki alüminyum, bu hastalık ve alüminyum arasında bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle alüminyum folyo veya alüminyum kaplar kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Yüksek ısıda, asitli ortamda alüminyum çözünerek besinlerin içine karışmakta ve insanlarda sayısız hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. ”Kanser”, ”Bunama”,”Kan Hastalıkları”,”Alzeımer”,”Böbrek Hastalıkları ” gibi önemli hastalıklardan korunmak amacıyla folyo kullanımının yerine yağlı kağıt ,alüminyum kap veya alüminyum tencere yerine başka bir eşya tercih edilmelidir .

Alüminyum folyo veya Alüminyum kaplar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hususları şöyle sıralayabiliriz.
1-Alüminyum folyo kullanımında özellikle asitli olan besin maddelerini, yüksek ısıda pişirilen yiyecekleri, dondurulmuş gıda maddelerini sarmak için kullanılmamlıdır.
2-Alüminyum folyo veya alüminyum kaplar besinlerin ısıtma işleminde kullanılmamalıdır. Özellikle fırında yemek pişirilirken, ızgara yapılırken alüminyum folyo tercih edilmemelidir.
3-Balık ve et gibi yiyecekler alüminyum folyeye sararak fırında pişirmemelidir. Yüksek ısı etkisiyle ortaya çıkan kimyasal buhar alüminyum folyoya veya alüminyum kaba etkileyerek, çevresinde veya yakınında bulunan besinlere , alüminyum bulaştırır ,ağır bir metal olan alüminyum vücutta sağlık sorunlarına neden olur.
4-Besinleri alüminyum folyoyla sararak veya alüminyum kaplarda saklamanın gerekli olan durumlarda , besin ve yiyeceklerin tuzlu, limonlu ve ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Diğer besinleri alüminyum folyoya sararak veya alüminyum kapta uzun bir süre olmamaak şartıyla kısa bir süre buzdolabında saklanabilinir.
Alüminyumun öncelikle Beyin, kemikler, karaciğer, mide ve böbrekleri etkilemekte ve hasarlar meydana getirmektedir.
İnsan vücudunun gereğinden fazla alüminyum alması halinde bunama, böbreklerde hasar, karaciğerin fonksiyonlarının bozulması, gastroenterit, iştahsızlık, denge kaybı, nefes darlığı, psikoz, adale ağrıları, vücut yapısının zayıflaması gibi etkiler meydana gelmeye başlar. Bu konuda yapılan araştırmalarda parkinson, alzheimer, kelimelerin telaffuz edilememesi, hareketlerdeki koordinasyon kaybı gibi nörolojik sorunlar ortaya çıkar . Özellikle diyaliz hastalarının alüminyum folyodan ve alüminyum tencere veya kaplardan  uzak durması gerekir.

Dr.med.S.Adam.

Yorumlar kapatıldı.