İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gladyatörler kentinde bin 500 yıllık kilise tabanı bulundu

Durmuş Genç
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan ve “gladyatörler kenti” olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında bin 500 yıl öncesine ait mermer kilise tabanı bulundu. Yatağan’da “gladyatörler kenti” olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında depremlerin etkisiyle yıkılan ve 5 döneme ait eserlerin çıkarıldığı Batı Caddesi’nde bin 500 yıl öncesine ait mermer kilise tabanı bulundu.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin yıllık yerleşimle ilgili bulgular tespit ettikleri antik kentte, Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi.
Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında, Roma hamamından tapınağa, Selçuklu camisinden Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.
Kazı çalışmalarının büyük bir bölümünü kentin Batı Caddesi olarak adlandırılan alanda yürüttüklerini belirten Söğüt, “Buranın başlangıç bölgesinde mezarlık alanı bulmuştuk. Öncesinde burası bir kiliseydi. Şimdi hem mezarların hem de kilisenin bulunduğu alanı ortaya çıkarıyoruz. Şu anda da kilisenin taban döşemelerini ortaya çıkarmaya başladık” dedi.
“İlk defa bu şekilde bir döşemeye rastladık”
Kazı çalışmalarının yürütüldüğü bölgenin Helenistik dönemde var olan caddelerden olduğunu anlatan Söğüt, “Bölge, 4. yüzyılda deprem sonrası terk edildikten sonra alana tekrar bir kilise inşa edilmiş. Şu an ulaştığımız ilk verilere göre kilisenin 7. yüzyılın ilk yarısına kadar devam ettiğini, ondan sonra da bu alanın mezarlık olarak kullanıldığını tespit ettik. Şu an biz mezarların bittiği ve kilisenin başladığı seviyedeyiz” diye konuştu.
Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan kilise tabanının şimdiki verilere göre günümüzden yaklaşık bin 500 yıl öncesine ait olduğunu kaydeden Söğüt, şöyle devam etti:
“Kazı çalışmalarında orijinal bir zemin döşemesine rastlamış bulunmaktayız. Buradaki zemin döşemesi diğer bulunan alanlardan farklı. Döşemeler plaka mermerlerin geometrik şekilde döşenmesiyle oluşturulmuş. Burada farklı geometrik motifler bir araya getirilerek bir bütünlük oluşturulmuş. Kent içerisinde ilk defa bu şekilde bir döşemeye rastladık.”

Yorumlar kapatıldı.