İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink’in vurulduğu yerde 9 jandarma

Selahattin Günday
Hrant Dink soruşturması yeni tespitlerle gün be gün aydınlanıyor. Dink’in vurulduğu gün olay yerinde dokuz jandarmanın olduğu tespit edildi. Cinayetin ardından İstanbul Jandarma İstihbaratta görevli Tim komutanı yüzbaşı Muharrem Demirkale’nin ‘paralel soruşturmalarından tutuklu ve firari isimleri aradığı’ belirlendi.

Hrant Dink 19 Ocak 2007’de Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos Gazetesi önünde öldürüldü.
Hrant Dink cinayetinde hangi jandarma görevlilerinin rol aldığı gün geçtikçe daha da netleşmeye başladı.
Darbe girişiminin ardından hız kazanan Dink cinayeti soruşturmasında tam dokuz jandarma istihbarat görevlisinin olay yerinde olduğu tespit edildi. Bu jandarma görevlilerinin cinayet döneminde neler yaptığı adım adım soruşturma dosyasına yansıtıldı.
Trabzon istihbaratın jandarmaları İstanbul’da
Trabzon’daki Jandarma istihbarat görevlileri Okan Şimşek, Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay 7 Ağustos 2006 günü Trabzon’dan İstanbul’a yola çıktı.
Bu üç isim yola çıktıktan iki gün sonra yani 9 Ağustos 2006’da Hrant Dink’in Bakırköy’deki evi ve Şişli’deki işyerinin çevresinde keşif yaptı. Bu kişilerin kullandığı telefonların sinyalleri de o bölgede olduklarını doğruladı.
Trabzon’dan gelenler Yüzbaşı Demirkale ile irtibat kurdu
Bu üç ismin İstanbul’daki irtibatları da tespit edildi. Trabzon’dan gelen bu üç jandarma,  geldikleri andan itibaren İstanbul’daki üç jandarma ile sürekli irtibat kurdu. Bunlardan en önemlisi Yüzbaşı (şu anda yarbay ve darbe soruşturmasından tutuklu) Muharrem Demirkale…
Trabzon gelen üç jandarmanın en çok Yüzbaşı Demirkale ve İstanbul Jandarma İstihbaratta görev yapan bir yüzbaşı (şu anda albay) ile Astsubay Şeref Ateş ile irtibat kurdukları belirlendi.
Ogün Samast İstanbul’da
Cinayetten bir gün önce  18 Ocak 2007’de tetikçi Ogün Samast Trabzon’dan İstanbul’a geldi. Aynı  gün Trabzon Jandarma İstihbaratta görevli astsubay Satılmış Şahin’in de İstanbul’a geldiği tespit edildi. Şahin’in İstanbul’da olduğu telefon kayıtlarından tespit edildi.
Satılmış Şahin İstanbul’a gelişini “Firari bir askeri Tekirdağ-Çorlu’ya götürdüm” şeklinde açıkladı. Ancak savcılık, Şahin’e böyle bir görev verilmediğini belirledi.
Cinayet günü (19 Ocak 2007) ise şüpheliler arasındaki telefon trafiği hız kazandı. Cinayet günü Trabzon Jandarmada görevli Okan Şimşek (olay anında Trabzon’da) saat 11.49’da İstanbul Jandarmada görevli Astsubay Şeref Ateş (Dink’in vurulduğu bölgede) ile 10 dakika 28 saniyelik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
5 jandarma evinin önünde
Bu görüşmenin ardından Şeref Ateş,  aynı birimde görev yaptığı askerler Rahmi Özer ve Miktat Özbek ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmelerin hemen ardından  Şeref Ateş, İstanbul Jandarma görevlileri Yüzbaşı Muharrem Demirkale, Mustafa Küçük, Miktat Özbek ve Rahmi Özer ile birlikte Hrant Dink’in Bakırköy’deki evinin bulunduğu bölgeye gitti.
Bu isimlerin o bölgede olduğu telefon sinyalleri ile belirlendi. Tetikçi Ogün Samast cinayet günü aslında öğleden önce Agos Gazetesi’ne gitti ve Hrant Dink’i sordu. Gazete çalışanlarından “Dink bugün gelmeyecek” cevabını aldı.
Savcılığın değerlendirmesine göre, “Dink’in gazetede olmadığını öğrenen jandarmalar, evinde olup olmadığını öğrenmek ve evdeyse takip etmek için beş kişilik bir ekip ile evine gitti.” Beş kişi Dink’in evinin bulunduğu bölgeye giderken cinayetin işlendiği Şişli’de de jandarmalar hazır hâldeydi.
9 jandarma cinayet yerinde
Dink 19 Ocak 2007’de saat 14.57’de vuruldu. Bu saatte Dink’in vurulduğu yerde tam dokuz jandarma görevlisinin olduğu tespit edildi. Bu kişilerden İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri Emre Cingöz, Ecevit Emir ve Yusuf Bozca tutuklandı. Savcılığın tespitlerine göre bu üç kişinin dışında astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri Y.K., B.K., K.Y., E.T., H.Ş.Ş. ve N.M de olay yerindeydi.
Savcılık bu kişileri güvenlik kameralarından da tespit etti. Olay yerindeki isimlerden bazılarını hem tetikçi Ogün Samast hem de bazı tanıklar da  görüntülerden teşhis etti.
Jandarmaya ait iki araç da olay yerinde
Olay yerinde sadece jandarmaya ait görevliler değil jandarmaya ait araçlar da tespit edildi. Güvenlik kameralarına da takılan Jandarma İstihbarata ait iki Renault Clio marka araç tespit edildi. Bu araçlardan birini uzman çavuş Y.B diğerini ise uzman çavuş B.B.’nin kullandığı belirlendi.
Yüzbaşı Demirkale ile sık sık irtibat kuruldu
Yüzbaşı Muharrem Demirkale’nin olay yerindeki jandarmalarla sık sık telefon irtibatı kurduğu ve yanında şoförü Uzman Çavuş A.D.’nin de bulunduğu belirlendi.
Yüzbaşı Demirkale’nin ‘paralel’ telefon trafiği
Cinayetin işlenmesinin ardından telefon trafiği yeniden hız kazandı..
Yüzbaşı Muharrem Demirkale, ilk olarak o dönem İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Metin Canbay’ı aradı. Görüşme 15.44’te gerçekleşti. Canbay ‘Paralel Devlet Yapılanması soruşturmaları’ kapsamında şüpheli olarak halen aranıyor.
Yüzbaşı Demirkale, bu görüşmesinden iki dakika sonra saat 15.46’da o dönem İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’i aradı. Yılmazer şu anda Dink, Yasadışı Dinleme ve Selam Tevhid’de kumpas davaları kapsamında tutuklu.
Trabzon Jandarması olay yerindeki jandarmayı aradı
Trabzon’da Jandarma İstihbarat astsubayı Okan Şimşek de saat 16.00’da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Okan Şimşek, olay yerinde olduğu belirlenen İstanbul Jandarma istihbarat görevlisi Şeref Ateş ile görüştü. 
Savcılığın tespitleri arasında dikkat çekici bir nokta da var: Görev yerleri ve rütbeleri birbirinden farklı olan İstanbul Jandarma İstihbarat Yüzbaşı Muharrem Demirkale ile Trabzon Jandarma İstihbarat astsubay Okan Şimşek’in Dink cinayetinin ‘olgunlaşma ve gelişim safhası (savcılığın tanımı) öncesinde birçok telefon görüşmesi belirlendi.
Selahattin Günday
83’de Kırşehir’de doğdu. 2008 Yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu.
2003 – 2005 yılları arasında CNNTÜRK’de 2005 – 2013 yılları arasında Doğan Haber Ajansı’nda çalıştı.

Yorumlar kapatıldı.