İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sabri Uzun: Cemaatten Korktukları İçin Bildiklerini Söylemiyorlar

Elif Akgül
Dink Cinayeti yeniden yargılama 4. duruşması 3. celsede eski Emniyet Müdürü Avcı’nın mektubu okundu; “Dosya üzerinde provokasyon yapılıyor”. Uzun ise “Teşkilat hala cemaatten korkuyor” dedi.

 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davaya devam ediliyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü duruşmasının üçüncü celesesinde tutuklu sanıklar dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile tutuksuz sanıklar olan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon İstihbarat amirlerinden Özkan Mumcu, Trabzon İstihbarat Şube amirlerinden Ercan Demir, İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun’un yanı sıra polis memurları Onur Karakaya ve Mehmet Ayhan mahkemede hazır bulundu.
Yasin Hayal, Ogun Samast ve polis memuru Muhittin Zenit’in tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEBBİS aracılığı ile katıldığı duruşmada, Dink ailesi avukatları ve sanık avukatları yer aldı.
Avcı: Dosya üzerinde provokasyon yapılıyor
Duruşmanın başında eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın mahkemeye gönderdiği mektubu okundu. Avcı mektubunda, sanıklardan Zenit’in tahliye olduktan sonra Uzun’un yanına gittiği, bunun üzerine Avcı’yı arayarak “Beni tutuklatmayın mağdurum” dediğini yazdı. Avcı’nın mektubundaki ifadeler şöyle:
“…Müdürüm yapmayın ben çok zorluk çektim. Onların içinde kaldım (cemaat mensubu olan tutukluları kastederek). Önce ajansın dediler, sonra bana yöneldiler. Ne olur beni tutuklatmayın, mağdur oldum…”
Avcı mektubunda, Zenit’e “Bunu kim söylediyse alçaklık etmiştir” diyerek olayı iddiayı inkar ettiğini, kimin bunları Zenit’e söylediğini sorduğunu ancak isim öğrenemediğini aktardı. Avcı mektubunda “Dava dosyası üzerinde birileri provokasyon yapmak istiyor” ifadelerini kullandı.
Mektubu okuyan Mahkeme Başkanı, Zenit’e yazılanların doğru olup, olmadığını sordu. Avcı ile telefonda konuştuğunu kabul eden Zenit, ancak içeriğinin bu şekilde olmadığını söyledi. Avcı’nın mektubunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen Zenit, cezaevinde her yerde Cemaat polislerinin tutuklu olduğunu ve onlardan baskı gördüğünü belirtti.
Uzun: Teşkilat hala cemaatten korkuyor
Zenit’in ardından söz alan Uzun ise mektubun içeriğini doğruladı. “Muhittin Zenit” isim vermedi diyen Uzun “Adam ürkmesi at ürkmesine benzemiyor. Teşkilatın tamamı cemaatten ürkmüş. Birşey biliyor ama söylemiyor” diye konuştu.
Yeniden söz alan Zenit de “Cemaatten korkmadığım için, onlar benden korktuğu için buradayım. Benim korktuğum, saklandığım bir şey yok” dedi.
Mahkeme başkanı ise Uzun’a “İfade verenler hala bilgi mi saklıyor diyorsun?” sorusu üzerine Uzun “Evet, cemaatin yeniden güçlenmesinden korkuyorlar” dedi.
Yılmazer: Cemaat hakkında olumlu rapor yazmam için telkinde bulundular
Duruşmada Yılmazer de Uzun’a soru sordu. Uzun’un üç dönem İstihbarat Daire Başkanlığı yaptıını belirten Yılmazer, “Uzun yıllar görev yaptım, sağ gruplar, tarikat ve dini gruplardan sorumluydum. Gülen cemaati üzerine de çalıştım. Uzun, tüm daire başkanlığı görevi boyunca bana bu konuda [Cemaat hakkında] talimat verdi mi vermedi mi? Yılmazer “Devamli fethulah gülen cemaatinin lehinde raporlar yazmam yönünde telkinler olmuştur” diye ekledi.
Mumcu: Askerdeydim
Duruşmada Trabzon İstihbarat amirlerinden Özkan Mumcu’nun savunmasına geçildi.
Mumcu savunmasının başlangıcında, cinayetten altı ay önce 20 Temmuz 2007’de askere gittiğini, silahını teslim edip memuriyetten ayrıldığını ve cinayetten 20 gün sonra görevine döndüğünü belirterek “Cinayet ben askerdeyken işlendi. Ben görevli olmadığım bir dönemde işlenen bir cinayette görevini kötüye kullanmaktan yargılanıyorum. Bunun için 15 ay hapis yattım” dedi.
Duruşma Mumcu’nun savunmasıyla devam ediyor. (EA)
Elif Akgül
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu. Daha önce İMC TV’de muhabir olarak çalıştı. bianet’in İfade Özgürlüğü haberleri editörlüğünü yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.