İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çifte vatandaşlar zan altında bırakılıyor

Celal Özcan
Almanya’da Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partili içişleri bakanlarının terörle mücadele kapsamında çifte vatandaşlığı kaldırmak istemesi yoğun tepki çekti… Taslağa karşı çıkanlar özellikle çifte vatandaşlığın terörle mücadele kapsamına alınmasını, çok tehlikeli bir yaklaşım olarak görüyor. Bunun çifte vatandaşları genel zan altında bırakacağından korkuluyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Katarina Barley, Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine verdiği demeçte, iç güvenlikle uyumun birbirine karşı kullanılmasının çok tehlikeli olduğunu vurguladı ve “Uyumla iç güvenliği karşı karşıya getirmeyin. İkisine de ihtiyacımız var. Çifte vatandaşlık pazarlık konusu yapılamaz. Uyum politikasında geri adımda rol almayız” dedi…

***
Almanya’da Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partili içişleri bakanlarının terörle mücadele kapsamında çifte vatandaşlığı kaldırmak istemesi yoğun tepki çekti. Ansbach ve Würzburg kentlerinde iki IŞİD saldırısı ve Almanya’da terör tehlikesi nedeniyle Hıristiyan Birlik içişleri bakanları, güvenlik önlemlerini sertleştirmek istiyor.
Daha fazla polis memuru, kamu alanlarında daha fazla güvenlik kamerası, camilerin gelirinin sıkı denetimi, istihbarata daha fazla yetki, bu önlemler arasında. Ama en önemlisi güvenlik önlemleri içinde çifte vatandaşlığın da kaldırılması isteniyor. Çifte vatandaşlık, uyumun önünde bir engel ve insanlarda aidiyat duygusunu bölüyor deniyor. Son olarak Köln’de Türkiye’deki darbe girişimine karşı Türklerin yaptığı miting buna örnek gösteriliyor.
Çifte vatandaşlar zan altında bırakılıyor
Taslağa karşı çıkanlar özellikle çifte vatandaşlığın terörle mücadele kapsamına alınmasını, çok tehlikeli bir yaklaşım olarak görüyor. Bunun çifte vatandaşları genel zan altında bırakacağından korkuluyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Katarina Barley, Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine verdiği demeçte, iç güvenlikle uyumun birbirine karşı kullanılmasının çok tehlikeli olduğunu vurguladı ve “Uyumla iç güvenliği karşı karşıya getirmeyin. İkisine de ihtiyacımız var. Çifte vatandaşlık pazarlık konusu yapılamaz. Uyum politikasında geri adımda rol almayız” dedi.
Çifte vatandaşlar zan altında bırakılıyor
ALMANLAR NE OLACAK
Almanya Türk Toplumu da (TGD) bir açıklama yaparak, çifte vatandaşlığın kaldırılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. TGD açıklamasında, “Türk kökenli vatandaşların aralarında bazıları cumhurbaşkanı yanlısı bir gösteriye katıldı diye, Alman vatandaşlığını alamazsınız. Göçmen kökenli olmayan Almanların, istenilmeyen bir harekete katıldı diye Alman vatandaşlığının alınması fikrini nasıl kimse aklına bile getirmiyorsa” dedi.
SPD, Grup başkanı Eva Högl, çifte vatandaşlığın güvenlik tehlikesi değil, daha fazla güvenlik yarattığını savundu ve “Çifte vatandaşlığı güvenlik sorunu gibi göstermek, sadece düşmanlık ve güvensizlik yaratır” dedi.
18’İNDE AÇIKLANACAK
Eyalet içişleri bakanları bu taslağı 18 Ağustos’ta Berlin’de kamuoyuna açıklayacak. Bu taslak, Federal İçişleri Bakanı CDU’lu Thomas de Maiziere’nin de elinde. Koalisyon ortağı SPD, “Biz iktidarda olduğumuz sürece çifte vatandaşlık kalkmaz” dedi. Bu durumda Hıristiyan Birlik çifte vatandaşlığı gelecek yıl yapılacak seçimlere malzeme olarak düşünüyor. Hedef, yabancı karşıtı söylemlerle oylarını artıran Almanya için Alternatif (AfD) partisine giden oyları geri kazanmak. Ama bu, Almanya’da toplumu geriye götüreceği gibi, toplumsal barışı da tehdit edecek tehlikeli bir oyun.

Yorumlar kapatıldı.