İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Avrupa’yı ikiye böldü

Celal Özcan  
Avrupa, Türkiye’de başarısız darbe girişimi sonucu yaşanan gelişmeler üzerine görüş ayrılığına düştü. Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’ye yönelik nasıl bir politika izleyeceğini tartışıyor. Bazı AB üyesi ülkeler, Türkiye’deki gelişmeleri bir fırsat bilerek, hem mülteci sözleşmesini hem de üyelik müzakerelerini bitirmek istiyor. Bu ülkelerin başını Avusturya çekiyor….  Almanya başta olmak üzere AB üyesi ülkelerin ezici çoğunluğu Türkiye’yle müzakerelerin sonlandırılmasına karşı. Almanya’da muhafazakar Hıristiyan Birlik ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki büyük koalisyon hükümeti müzakerelerin devamından yana. Ancak yeni bir fasıl açılmasına Alman hükümeti de sıcak bakmıyor.  

***
Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminden sonraki gelişmeler, Avrupa’yı ikiye böldü. Bazı ülkeler Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılmasını isterken, diğerleri buna karşı çıkıyor.
Avrupa, Türkiye’de başarısız darbe girişimi sonucu yaşanan gelişmeler üzerine görüş ayrılığına düştü. Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’ye yönelik nasıl bir politika izleyeceğini tartışıyor. Bazı AB üyesi ülkeler, Türkiye’deki gelişmeleri bir fırsat bilerek, hem mülteci sözleşmesini hem de üyelik müzakerelerini bitirmek istiyor. Bu ülkelerin başını Avusturya çekiyor.
Avusturya’da Sosyal Demokratlar (SPÖ) ile muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) büyük koalisyonu, Türkiye’deki siyasi durumu iç politika malzemesi yapmak istiyor. Koalisyon ortakları, Türkiye karşıtı politikayla, 2 Ekim’de yenilenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağın kazanmasını önlemeyi umut ediyor.
ALMANYA KARŞI
Almanya başta olmak üzere AB üyesi ülkelerin ezici çoğunluğu Türkiye’yle müzakerelerin sonlandırılmasına karşı. Almanya’da muhafazakar Hıristiyan Birlik ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki büyük koalisyon hükümeti müzakerelerin devamından yana. Ancak yeni bir fasıl açılmasına Alman hükümeti de sıcak bakmıyor. Alman hükümeti yeni fasıl açılması gündemde değil diyor. Fakat Almanya’da ana muhalefet partisi Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger müzakerelerin hemen durdurulmasından yana. Sol Parti Grup Başkanı Dietmar Bartsch da, mülteci sözleşmesi nedeniyle Türkiye’ye bağımlı hale gelen Alman hükümetinin açık tavır alamadığı eleştirileriyle baskı yapıyor.
HÜKÜMET NE DÜŞÜNÜYOR?
Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de AB’nin 10-20 yıldan önce yeni bir üye alamayacağını söyledi. Alman hükümetinin sözcüsü Ulrike Demmer, “AB’nin gelecek 10 veya 20 yıl içinde hiç yeni üye alamayacağı, hükümetin ortak görüşü mü” sorusuna, “Türkiye ile müzakereler ucu açık yürüyor. Bunun dışında spekülasyonlara katılmak istemiyorum” diyerek, bunun hükümetin ortak görüşü olmadığı mesajını verdi.
GABRIEL: TÜRKİYE 10 YILDAN 20 YILDAN ÖNCE ÜYE OLAMAZ
Önceleri Türkiye’nin AB üyeliğini savunan hükümet ortağı Sosyal Demokratlar da, Türkiye’nin AB üyeliğinin çok uzak bir ihtimal olduğunu savundu. Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, ARD televizyon kanalına verdiği yaz söyleşisinde bunu açıkça ifade etti. Gabriel şöyle dedi:
“Ben bu konuda Türkiye’nin yakın bir zamanda, 10-20 yıldan bahsediyorum-AB’ye üye olma şansı görmüyorum. Bunu tüm şartları yerine getirse bile görmüyorum. AB şimdi küçük bir ülkeyi bile üyeliğe kabul edebilecek durumda değil. Yeni birinin gelip AB’nin tam üyesi olabileceği hayali, tamamen safsata. Böyle bir şey mümkün değil. Türkiye ile konuşmak için bizim her türlü kanalı açık tutmamız lazım. Bu nedenle Türkiye’yle müzakereleri durduralım tartışmasını akıl almaz görüyorum. Kaldı ki, zaten müzakereler yürümüyor. İdam cezasının gelmesi durumunda müzakerelerin anlamı kalmaz.”

Yorumlar kapatıldı.