İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink davası: Kamu görevlileri 4. kez hakim karşısında

Rengin Arslan /İstanbul, BBC Türkçe
Hrant Dink cinayetinde, kamu görevlilerinin 9 yıldır ilk kez hakim karşısına çıkmasını sağlayan davanın dördüncü duruşması başladı. Duruşma dört gün sürecek. Duruşma öncesi ise iki önemli gelişme yaşandı. Davada yargılanan sanıklar emekli İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in ve Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in avukatlarından bazıları vekillikten çekildiklerine dair Mahkeme’ye dilekçe sundu. 

Geçen hafta ise Dink cinayeti kapsamında Jandarma’da tutuklamalar ve gözaltılar gerçekleşti.
Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz’ın tutuklanmasına karar verildi.
Aralarında Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün de bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı.
‘Dink cinayeti 15 Temmuz için ilk kurşundu’
Agos gazetesinin haberine göre soruşturmayı yürüten Savcı Gökalp Kökçü, tutuklamaya sevk için mahkemeye yazdığı yazıda Dink cinayetiyle ilgili “15 Temmuz başarısız darbe kalkışmasına giden süreçte bu yolda bu amaç için attırılan ilk kurşun” tanımlaması yaptı.
Davanın avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun BBC Türkçe’ye verdiği bilgiye göre, hakkında tutuklama kararı verilen Ergün Yorulmaz duruşma salonuna getirilmeyecek.
Hakan Bakırcıoğlu davada hâlâ eksiklerin bulunduğunu, bazı delillerin toplanmadığını ve bazı sorguların yapılmadığını söyledi.
Bakırcıoğlu, “Bu kararı kim verdi, nasıl verdi, bu karar nasıl icra oldu meseleleri açığa çıktıktan sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir” dedi.
Hrant Dink cinayetinin başından beri Dink’in yakınları, avukatları ve davayı takip edenler, kamu görevlilerinin yargılanmadığı bir davanın eksik olacağını vurgulamıştı.
Dava kapsamında şu ana dek iki kamu görevlisinin, Reşat Altay ve Muhittin Zenit’in sorguları ve savunmaları tamamlandı.
İki eski başmüfettiş için soruşturma izni
Hrant Dink, 9 yıl önce genel yayın yönetmenliği yaptığı Agos gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.
Kamu görevlilerinin ihmali ile ilgili davanın iddianamesi bu yılın başında kabul edilmiş ve Yargıtay, bu davanın dosyasının ana dava ile birleştirilmesine karar vermişti.

15 Temmuz’daki darbe girişiminden hemen önce de, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 2008’de kamu görevlilerinin ihmalini ortaya koyan raporunu yalanlayan bir rapor hazırlayan eski mülkiye başmüfettişleri Mustafa Üçkuyu ile Mehmet Canoğlu hakkında, İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla soruşturma izni verilmişti.

Yorumlar kapatıldı.