İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bryza: Moskova Dağlık Karabağ’da çatışmacı taraflara yeni karşılıklı tavizlere yönlendiriyor

AGİT Minsk Grubu eski ABD’li eşbaşkanı Matthew Bryza, “Kanaatimce Dışişleri bakanı Lavrov, başkan Putin’in talimatıyla, daha 2007 yılında bizim yardımımızla Madrid’de hazırlanan Çerçeve Anlaşmayı yeniden dizayn çabasıyla masaya yeni bir öneri koydu” dedi… Eski diplomat, Madrid ilkelerinin geçen yıllar esnasında esasta değişikliğe uğramadığı görüşünü ifade ederek “Çerçeve Anlaşmada radikal değişiklikler olmadı, zira bu sorunu çözmenin tek mantıklı yoldur” dedi.

***

Rusya tarafından teşebbüs edilen adımlar, Moskova’nın Karabağ’da çatışmacı tarafların tutumlarını karşılıklı tavizler aracılığıyla birbirlerine yaklaştırmaya çalıştığını ortaya koyuyor. Beyanat, Amerika’nın Sesi’ne (VoA) açıklamada bulunan AGİT Minsk Grubu eski ABD’li eşbaşkanı Matthew Bryza’dan geldi. Bryza “Kanaatimce Dışişleri bakanı Lavrov, başkan Putin’in talimatıyla, daha 2007 yılında bizim yardımımızla Madrid’de hazırlanan Çerçeve Anlaşmayı yeniden dizayn çabasıyla masaya yeni bir öneri koydu” dedi.
Eski diplomat, Madrid ilkelerinin geçen yıllar esnasında esasta değişikliğe uğramadığı görüşünü ifade ederek “Çerçeve Anlaşmada radikal değişiklikler olmadı, zira bu sorunu çözmenin tek mantıklı yoldur” dedi.
Bryza, Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanının Çerçeve Belgeye yönelik ilkesel anlaşmaya ulaştıkları ve nihai mutabakatın sağlanmasının beklendiğini, bunu nihai antlaşmanın hazırlanmasına yönelik uzun süreli müzakerelerin izleyeceğini kaydederek:
“Ancak süreç ilerlemedi, çünkü ne başkan Aliyev ne de başkan Sarkisyan’ın, yurttaşlarını komplike kararlara ilişkin haberdar etme yönünde, birbirlerine yönelik yeterli güvenleri yoktu” dedi.
Bryza’nnın kanaatince Erivan’da son haftalardaki kriz ilk elde Karabağ sorununa yönelik iktidar tarafından olası karşılıklı tavizlerle mutabık olmamaktan kaynaklanmakta.
Bryza “Şimdi söz konusu olan tarafları birbirine yaklaştıracak yeni karşılıklı tavizler. Sanıyorum Ermeni siyasal sisteminde kimileri  karşılıklı tavizlere gitmeme arzusundalar. Sonuçta bu kriz oldu” dedi.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.