İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin: Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan’a ‘hazır reçeteler’ dikte etmiyoruz

RF devlet başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Rusya’ya derin tarihi kökler, ilişkilerin stratejik mahiyeti, coğrafi yakınlığın bağladığını ifade eden Putin ″Bunun için de biz, artık insanlar ölmesin, sınırlar açılsın, ekonomik ilişkiler yeniden tesis edilsin diye komşu bölgelerde barış ve huzurun yeniden tesisiyle samimi şekilde ilgilenmekteyiz″ dedi. Tarafların kendilerinin, dış baskılar olmaksızın mutabakat sağlamaları, her iki taraf için kabul edilebilir çözümler bulmaları gerektiğini belirten Putin, karşılıklı tavizlerin ″toprak bütünlüğü ve milletlerin kader tayini hakkı ilkesi arasında optimal denge bulunmasını″ öngördüğünü kaydederek «Biz Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin omzunda nasıl bir sorumluluk düştüğünün tamamıyla bilincindeyiz” dedi.

***
Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan’a  ‘hazır reçeteler’ dikte etmiyoruz. Beyan, Azertac’a röportaj veren RF devlet başkanı Vladimir Putin’den geldi.
Azerbaycan ve Ermenistan’ı Rusya’ya derin tarihi kökler, ilişkilerin stratejik mahiyeti, coğrafi yakınlığın bağladığını ifade eden Putin ″Bunun için de biz, artık insanlar ölmesin, sınırlar açılsın, ekonomik ilişkiler yeniden tesis edilsin diye komşu bölgelerde barış ve huzurun yeniden tesisiyle samimi şekilde ilgilenmekteyiz″ dedi.
Tarafların kendilerinin, dış baskılar olmaksızın mutabakat sağlamaları, her iki taraf için kabul edilebilir çözümler bulmaları gerektiğini belirten Putin, karşılıklı tavizlerin ″toprak bütünlüğü ve milletlerin kader tayini hakkı ilkesi arasında optimal denge bulunmasını″ öngördüğünü kaydederek «Biz Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin omzunda nasıl bir sorumluluk düştüğünün tamamıyla bilincindeyiz. Çatışmanın çözümüne yönelik bu yıl 20 haziran’da St. Petersburg’da geçekleşlen son zirvede egemen olan olumlu havayı memnuniyetle karşılıyoruz» dedi.
Putin’in ifadesiyle çözümün nihai amacı ″hiç bir tarafın ne galip ne malup olmayacağı, tavizlerin karşılıklı olacağı, hem Azerbaycan hem de Ermenistan toplumları için faydanın net olacağı″ bir mutabakata dönüşmesi.
Rusya kendi payına, tüm tarafları tatmin edici çözüm alternatifine desek olmaya, diğer aracılarla beraber çözümün garantörü olmaya hazır.
″Bazen Rusya’nın Karabağ sorununun çözümüne ilişkin çalışmaları, diğer aracıları bir tarafa uzaklaştırarak monopolize etmeye çalıştığı duymak durumunda kalıyorsun. Bu bir vesvesedir″ diyen Putin, Rusya devlet başkanı katılımıyla Karabağ temalı üçlü buluşmaların, bu çatışmanın çözümüne yönelik  eşbaşkanlarının Rusya, ABD ve Fransa’nın olduğu AGİT Minsk Grubu çabalarını uyumlu bir şekilde tamamladığını ifade etti. Putin, Amerşikalı ve Fransız eşbaşkanların St. Petersburg’da üçlü zirve final bölümünde hazır bulunduklarına da dikkat çekti.
Putin benzeri yaklaşımların uluslararası çatışmaların nasıl çözümlenebileceğine örnek olduğunu kaydederek ″Ortak çabalarla tarafları tatmin eden çözüm bulabileceğimiz umudundayım″ dedi.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.