İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım yıldönümünde Êzidî kadınlar için beyaza büründüler

Êzidî halkına yönelik Şengal Soykırımı’nın yıldönümü olması dolayısıyla, kadınlar birçok kentte beyazlar içerisinde alanlara çıktı. Êzidî Kadın Meclisi’nin 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi yönünde yaptığı çağrıya karşılık, İstanbul’da da kadınlar beyazlar giyerek Beyoğlu Mis Sokak’ta bir araya geldi.

HDP İstanbul Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve KJA üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kadın, “Êzidî kadınlara reva görülen köle pazarlarıydı”, “Dersim ve Şengal soykırım devam ediyor” dövizleri ve Êzidî kadınların fotoğrafları ile katledilen tüm kadınlar için saygı duruşunda bulundu.
Eylemde konuşan KJA üyesi Şafak Özanlı, Şengal’de kadın ve çocukları kaçırıp katleden IŞİD’in elinde hala 3 binden fazla kadının olduğunu hatırlattı. Özanlı, “Savaş her zaman mazlum halka acı vermektedir. IŞİD kadınları Şengal ve Kobane’de savaş ganimeti olarak görmektedir. Sağ kalan kadınlar da Arap şeyhlerine para karşılığında satılıyor. IŞİD’e ve tüm diktatörlüğe karşı kadınlar olarak bir olacağız” dedi.
Kadınlar, daha sonra Şengal katliamını ve yaşamını yitiren kadınlar için saat 20.00’da Galatasaray Lisesi önünde yapacakları basın açıklamasına çağrı yaptı.
 Öte yandan Kocaeli Darıca’da da kadınlar beyazlar giyerek Şengal katliamında yaşamını yitiren kadınları andı.
MERSİN 
Mersin Kadın Platformu da, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilmesi talebiyle bir dakikalık sessiz eylem gerçekleştirdi. 
Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek “Ezidi kadınların sessiz çığlığına ses olalım” pankartı açan kadınlar, Êzidî kadınların fotoğraflarını taşıdı. Platform adına açıklama yapan Mersin Cemevi Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kaya Çavuş, Êzidî kadınların savaş ganimeti olarak kaçırılıp köleleştirilmesi ve sistematik cinsel saldırıya maruz bırakılmasının kadın kırımına yol açtığını ifade ederek, Êzidî kadınlarının söz konusu saldırılara karşı ölüm yerine direnişi seçtiğini hatırlattı. Çavuş, Êzidî kadınların sesine ses olmak için 3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu. 
Yapılan açıklamanın ardından bir dakikalık sessizlik eylemi yapan kadınlar, daha eylemine verdi. 
ADANA
HDP Adana Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve KJA bileşenleri ise, konuya dair HDP Adana İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, IŞİD’in iki yıl önce Êzidî halkını korkunç bir kıyım ve vahşete tabi tuttuğunu belirterek, beş bin kadın ve çocuğun ise kaçırıldığını hatırlattı. Hesabı sorulmayan kıyımların yeni kıyımların habercisi olabileceği uyarısında bulunan Tural, “Şengal’de, Rojava’da, Ankara Garında, sokağa çıkma yasakları adı altında Kuzeyde ve tüm Kürdistan’da yitirdiğimiz kadınları saygıyla, sevgiyle ve minnetle anıyoruz” dedi.
ANTALYA 
Antalya’da da da HDP Kadın Meclisi’nin çağrısı ile Atalos Heykeli önünde bir araya gelen kadınlar, Êzidî kadınların sesini duyurmak amacıyla bir dakikalık sessiz eylem gerçekleştirdi. Beyazlara bürünen kadınlar, “Kadına yönelik soykırım ve şiddete karşı Şengal’de IŞİD tarafından katledilen Ezidi Kadınlar için bir dakika duruyoruz” pankartı açıldı. 
HDP Kadın Meclisi üyesi Selma Yavuz’un konuşması ardından eylem alkışlarla sona erdi.
DİYARBAKIR
Zorla Alıkonulan Kadınlar için Mücadele Platformu, IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de yaptığı katliamın ikinci yıldönümünde Diyarbakır Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. “Ezidî kadınların direnişi kadınların özgürlüğüdür” pankartının açıldığı açıklamaya, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP Amed kadın milletvekilleri ile Fidanlık Kampı’nda kalan Êzidî kadınlar ile kadın kurumu temsilcileri katıldı. Açıklama öncesi katledilen kadınların anısına saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamada, Êzidî kadınlar duygulu anlar yaşarken, sık sık “Bijî berxwedana Şengalê” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atılarak, zılgıt çekildi.
Açıklama Kürtçe ve Türkçe yapıldı. Türkçe açıklamayı yapan KJA Koordinasyon üyesi Ayşe Gökkan, Şengal’de yapılan vahşi katliama dikkat çekerek, halen sayıları 3 bin olarak tahmin edilen Êzidî kadın ve çocuğun DAİŞ’in elinde olduğunu söyledi. Şengal’de yapılan soykırımın kadın kırımına yol açtığını belirten Gökkan, “Başta Şengal’deki kadınlar olmak üzere Êzidî halkı kendini ölüme ve yok olmaya yatırmak yerine direnişi seçerek, DAİŞ’in bu soykırım ve kadın kırımı eylemlerine, öz savunma ile cevap vermiştir” dedi. 
Gökkan, tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesini talep etti. 
DERSIM
Dersim Kadın Platformu üyeleri de gün dolayısıyla 37-38 Dersim katliamında yaşamını yitiren veya cinsel saldırıya uğramamak için kayalıklardan atlayarak yaşamına son veren yüzlerce kadınla özdeşlesen Zel Dağı’na yürüyüş düzenledi. “Özel güvenlik bölgesi” adı altında yasaklanan Zel Dağı’nın yamacında yürüyüş yapan kadınlar Nişange’ye kadar ilerlediler. Nişange’de çılalar yakılarak dualar edildi. Burada kısa bir açıklama yapan DBP İl Eşbaşkanı Hülya Yer, Êzidî kadınlara yapılan katliamın bir benzerinin 37-38 Dersim katliamında bu dağlarda yapıldığını hatırlattı. 
Dersim Kadın Platformu adına konuşan Berna Çelebi ise tarih boyunca soykırıma uğrayan Êzidîlerin 21. yüzyılda IŞİD tarafından korkunç bir kıyım ve vahşete uğradığını ifade etti. Çelebi, “Bugün Şengal Dağı’nda yaşayan Êzidî halkı, kolektif iradelerini ortaya koyarak Halk ve Kadın Meclislerini oluşturmuş, bize yaptıkları çağrıyla dünya kadınlarını kadın kırımına karşı mücadele gününe öncülük etme aşamasına gelmiş durumdadırlar. Yine; meşru savunmanın bir hak olduğundan hareketle, kendi savunmalarını örgütleyerek, soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına örnek teşkil etmektedirler” şeklinde konuştu. 
MALATYA
Malatya’da ise HDP binasında Şengal katliamına ilişkin açıklama yapıldı. Yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşunda bulunulduktan sonra konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Güle Doğan, katliamı kınayarak, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olmasını istedi.
SİİRT
HDP, DBP il örgütleri ile KJA Siirt Koordinasyonu, Êzidi soykırımının yıldönümü dolayısıyla HDP binasında basın toplantısı düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan anmada, “Êzidî kadınların direnişi, kadınların özgürlüğüdür” pankartı asıldı. Açıklamada konuşan HDP Sêrt Milletvekili Besime Konca, DAİŞ zihniyetinin Ortadoğu’da yeni olmadığını söyledi. Şengal’de, Minbiç’te ve Rojava’da çetelere karşı direnen kadınları selamlayan Konca, “IŞİD siyasi İslam adına halkların inançlarını sömüren, devleti din adına ele geçirmek isteyen bir oluşumun sonucudur. Belki 5 bin kadını esir aldılar ama milyonlarca Kürt kadını onurlu bir duruş sergileyerek, dünya kadınlarının mücadelesine öncülük ediyor” dedi.
Anma zılgıtlarla son buldu. 
BATMAN
Batman’da Êzidî halkına dönük 73’üncü soykırım SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi önünde protesto edildi. “Soykırım ve kadın kırımını unutmadık ve unutmayacağız, Êzidî kadınların direnişi bütün kadınların özgürlüğüdür” pankartının açıldığı açıklamaya, çok sayıda kadının yanı sıra HDP Êlih Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP ve DBP eşbaşkanları ile KJA bileşenleri katıldı. Saygı duruşu ardından konuşan KJA üyesi Derya Aslan, soykırımın yanı sıra Êzidî kadınların savaş ganimeti olarak kaçırılıp, köleleştirilmesi, sistematik cinsel saldırı ve işkenceye maruz bırakıldığını belirterek, “Başta Şengalli kadınlar olmak üzere, Êzidî halkı, kendini ölüme ve yok olmaya yatırmak yerine, direnişi seçerek, IŞİD’in bu soykırım ve kadın kırımı eylemlerine, özsavunma ile cevap vermiştir” dedi. 
VAN
Van’da da Şengal katliamı yıl dönümü dolayısıyla Şengal Kadın Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP, DBP il ve ilçe eşbaşkanları, ilçe belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşunun ardından açıklamayı yapan KJA aktivisti Rojbin Bor, tarih boyunca Êzidî halkının 73 defa soykırıma maruz kaldığını hatırlatarak, son soykırımda IŞİD’in devletlerin desteğini alarak Şengal’e saldırdığını aktardı.
Tüm Ortadoğu’da bütün halkların IŞİD tehdidi altında olduğunu ifade eden Bor, soykırımın tanınması ve bir an önce Êzidîlerin anayurtlarına dönmelerini istedi.
HAKKARİ
Hakkari’de Binevş Kadın Dayanışma Merkezi önünde düzenlenen açıklamaya, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak HDP ve DBP il yöneticileri ile Hakkari KJA aktivistleri katıldı. ‘Berxwedana Jinên Êzidî Azadiya Jinane, Êzidî kadınların direnişi kadınların özgürlüğüdür” yazılı pankartın açıldığı açılamada sık sık “Jin Jiyan Azadi” ve “Bijî Berxwedana Jinên Êzidî” sloganları atıldı.
Açıklamayı yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Emine Armut, Êzidî halkının 21. yüzyılda IŞİD tarafından soykırıma tabi tutulmak istendiğini belirtti. Soykırımın bir insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Armut, “Bu vesileyle bir kez daha Şengal’de, Rojava’da, Suruç’ta, Ankara Garında, sokağa çıkma yasakları adı altında Kuzeyde ve tüm Kürdistan’da yitirdiğimiz kadınları saygıyla, sevgiyle, minnetle andığımızı belirtmek isteriz” diye konuştu.
Açıklama sloganlarla sona erdi.
AĞRI
Ağrı’da da HDP binasında toplanan yüzlerce kadın, Êzidî katliamının 2. yıl dönümünü kınadı. Toplantıya, HDP Agirî Milletvekili Dirayet Taşdemir’in yanı sıra DBP-HDP Kadın Meclisleri ve KJA aktivistleri katıldı. Toplantıda konuşan HDP Parti Meclisi Üyesi Kezban Dumlu, suçlular hesap verene kadar adalet arayışlarının devam edeceğini söyledi. 
IĞDIR
Iğdır’da HDP binasında toplanan kadınlar da, tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos’un Kadın Kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü olarak kabul edilmesini istedi.
URFA
Urfa KJA bileşenleri, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya geldi. HDP Milletvekili Dilek Öcalan, HDP-DBP yöneticileri, KESK, İHD yöneticilerinin katıldığı açıklamada, “Sizin fermanınız varsa bizim direnişimiz var”, “Êzîdxan dimeşe erdu ezman diheje”, “Zılgıtlar ile geliyoruz IŞİD’İ yok ediyoruz” dövizleri ile Êzîdi kadınların fotoğrafları taşındı. “3 Ağustos Êzidî soykırımını ve kadın kırımını unutmadık unutturmayacağız kadın tutsaklığına hayır” pankartının taşındığı açıklamada konuşan HDP Milletvekili Dilek Öcalan, “KDP halkı yalnız bıraktı ama Êzidî halkı onurlu direnişi ile onuruna sahip çıkarak kendi özgücü ile yaşamını yeniden inşa etti ve vatanına sahip çıktı” dedi.
Kürt özgürlük mücadelesinde ısrarcı olduklarını söyleyen Öcalan, zılgıtları ile özgürleşeceklerini belirtti. 
Başlarındaki siyah eşarpları attılar 
Halfeti ilçesinde bulunan 4 Nisan Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen KJA bileşenleri, “3 Ağustos Êzîdî soykırımı ve kadın kırımını unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart açarak, “Sesiz kalma suça ortak olma”, “Kadın kırımına hayır”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” ile “Kadın, yaşam, özgürlük” dövizleri taşıdı.
Yapılan açıklamanın ardından kadınlar başlarına taktıkları siyah eşarbı “Yaşasın kadın direnişimiz” sloganı eşliğinde havaya fırlattı.
Suruç DBP ilçe binası önünde toplanan KJA’lı kadınlar da, katliamın yıldönümü nedeni ile saygı duruşunda bulundu. Toplanan kalabalığa hitap eden DBP ilçe yöneticisi Feryal Gökkan, “Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos kadın kırımı ve soykırımına karşı uluslararası eylem günü olarak kabul edilsin” dedi.
Viranşehir DBP ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar, katliamı lanetledi. Katliamda yaşamını yitiren kadın ve çocukları anan DBP ilçe Eşbaşkanı Zühre Tatlı, IŞİD’in elinde esir bulunan kadınların durumuna dikkat çekerek, “Suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır” şeklinde konuştu.
Siverek’te Kanlı Kuyu Parkı’nda bir araya gelen kadınlar ise, Ortadoğu’da ve Êzidî halkı üzerinde ki tehdidin devam ettiğini belirterek, “Bu tehdit ortadan kaldırılana kadar mücadele etmek bizim sorumluluğumuzdadır” diye belirtti. 
Ceylanpınar’da, KJA öncülüğünde DBP ilçe binası önünde toplanan kadınlar, bir dakikalık sessizlik eylemi gerçekleştirdi. Eylemde konuşan KJA aktivisti Ayşe Bozan, Şengal’de IŞİD tarafından yapılan kırımın kadınları hedef aldığını belirterek, Êzidî kadınların ortaya koyduğu direnişi selamladı.
ANTEP
KJA bileşenleri Yeşilsu Parkında bir araya geldi. STK ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, “3 Ağustos Soykırımını ve kadın kırımını unutmadık unutmayacağız” pankartı açılırken, “Jin jîyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Ulusal, sınıfsal, ailesel sömürgeciliğe son” sloganları atıldı. 
Açıklamadan önce soykırımı protesto amaçlı 1 dakikalık sessizlik eylemi gerçekleştirildi.
ADIYAMAN
Kadın Yaşam Derneği’nde bir araya gelen KJA’lı kadınlar, katliamı kınadı. Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapılan açıklamada, DAİŞ çetelerinin elinde esir olan kadınlar hatırlatılarak, “DAİŞ’in elinde tek bir kadın kalıncaya kadar hiçbirimiz özgür değiliz” mesajı verildi.
ŞIRNAK
Şırnak’ın Silopi ilçesinde de katliamın yıldönümü parti binası önünde yapılan basın açıklaması ile kınandı. HDP ve DBP ilçe teşkilatının yanı sıra çok sayıda kurum yöneticilerinin katıldığı açıklamada “Êzidi kadınların direnişi kadınların özgürlüğüdür” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Aycan Azma, tarih boyunca Êzidiler üzerinde 73 soykırımın gerçekleştirdiğini belirterek, “Bugünden sonra alanlarda, uluslar arası mecralarda, ulusal yargı mekanizmaları nezdinde mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Açıklama alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu. 
Cizîr ilçesinde ise kadınlar, Sîtiya Zîn Kadın Danışmanlık Merkezi’nde bir araya geldi. Beyazlara bürünün kadınlar, bir dakikalık sessiz eylemin ardından açıklamada bulundu. Açıklamayı yapan merkez çalışanı Semra Yıldırım, 2014 yılında DAİŞ’in Êzidi kadınlara yönelik gerçekleştirdiği katliamı kınayarak, DAİŞ’in saldırıları sonucu 200 bin Şengallinin dağlara sığındığını ve buların çoğunun kadın ve çocuktan oluştuğunu ifade etti. Yıldırım, “En acısı da DAİŞ’in esir aldığı kadınların pazarlarda satılması oldu” diye belirtti. 
MARDİN
Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen 73’üncü soykırımı ve IŞİD tarafından Şengal’de gerçekleştirilen katliamı ikinci yılında kınamak amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı önünde gerçekleştirilen açıklama, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice olmak üzere üç dilde yapıldı. Açıklamaya, Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu üyeleri, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada konuşan Gülser Yıldırım, Şengal halkının kendi savunmalarını örgütleyerek soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına örnek teşkil ettiğini söyledi.
Açıklamanın ardından Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları tarafından Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı önünde Êzidî katliamını konu alan fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergi 3 gün boyunca açık olacak.

 

Yorumlar kapatıldı.