İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Analist: Dağlık Karabağ sorununun çözüm ihtimali yükseldi

 “American Enterprise Institute” kurumunun analisti Micheal Rubin, Atlantic Council kurumu analisti, eski büyükelçi John Herbst Michael Rubin Dağlık Karabağ sorunun mevcut durumunu değerlendirdi. Michael Rubin Güney Kafkasya’daki mevcut durumunda Dağlık Karabağ sorununun çözüm ihtimalinin yükseldiğini düşünüyor. Analist, bölgede önemli oyunculardan Rusya’nın sorundaki tutumunu değiştiğine vurgu yaparak şöyle devam etti “Rusya, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki  ihtilaf yerinde kendi çıkarları açısından barışın  daha önemli olduğu kanaatına vardı. Bu durum Moskova’nın Yerevan’a olan hesaplarını değiştiriyor.”

Rubin, Moskova ile Bakü ilişkilerinin pekiştirilmesinin, ihtilafa olumlu etkileyeceğini dile getirerek “Bundan önce Karabağ sorununun dondurulmuş olması Rusya’nın çıkarları ile denk geliyordu, ancak Rusya, Ermenistan’ı ve Azerbaycan’ı müttefik olarak görürse, bu ihtilafı  çözmeye çalışabilir” ifadelerini kullandı.
Atlantic Council kurumu analisti, eski büyükelçi John Herbst Michael Rubin’in iyimserliğini paylaşmadığını belirterek “Karabağ sorununa dış güçlerden sadece Rusya dahil olurken sorunun çözüm perspektifleri çok az. Bence Kremlin bu ihtilafın çözümüyle ilgilenmiyor.”
Eski büyükelçi, ABD’nin gelecek aylarda Cumhurbaşkanı seçimleriyle meşgul olacağını ve Nisan ayında yaşanan savaş durumu tekrarlanmazsa bu sorununa yoğun olarak dahil olmayacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı seçimlerinde Hillary Clinton’un galip çıkması takdirde ABD’nin çözüm süreci başlatabileceğini söyleyen Herbst “Clinton Karabağ sorunun çözümüyle ilgileniyor. Ancak bu sorunun onun için öncelik kazanmayacağına rağmen sürece yeniden ivme kazandırılacak.”
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.