İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Jandarma Soruşturmasındaki Yeni Gözaltılar, Dink Davasını Yeni Aşamaya Getirebilir”

Elif Akgül
Yeniden görülen Dink cinayeti davasına 8 Ağustos’ta devam edilecek. Dava avukatlarından Bakırcıoğlu, jandarma görevlileri hakkında devam eden soruşturma kapsamında 25 kişinin gözaltına alınmasını değerlendirdi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmenli Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen dava 8-9-11-12 Ağustos’ta devam edecek. 10 yılın ardından ilk defa kamu görevlilerinin cinayetteki sorumluluğunun yargılandığı davada savunmalar devam edecek.

Dink cinayetine kamu görevlilerine ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Gökalp Kökçü, hazırladığı iddianamede jandarma görevlilerine ilişkin şüphelilere yer vermemişti.
Kökçü, Ocak ayı başındajandarma görevlileri hakkında devam edem soruşturmadan alınmıştı. Kökçü 29 Temmuz’da yeniden soruşturmada görevlendirildi.
Kökçü’nün yeniden görevlendirilmesinin ardından, ana davanın duruşmasından bir hafta önce jandarma soruşturmasında yeni gelişme oldu.
Önce 27 Temmuz’da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklanmıştı. Anadolu Ajansı Cumartesi (30 Temmuz) gecesi 20 jandarma görevlisinin daha gözaltına alındığını duyurdu.
Bakırcıoğlu: Soruşturma yeni bir aşamaya gelebilir
bianet’e konuşan Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, devam eden jandarma soruşturmasında Savcı Kökçü’nün, Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğunu tespit ettiğini hatırlattı.
Bakırcıoğlu “Bu tespit cinayetin icraası ile ilgili. Eğer ki gözaltına alınanlar arasında cinayet mahallinde olan varsa bu durum soruşturmayı yeni bir aşamaya getirecektir” dedi.
Dink cinayeti soruşturmasını Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında yürüten savcı Gökalp Kökçü 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerçekleşen atamalarla yeniden soruşturmanın başına getirilmişti.
Soruşturmanın yeniden Savcı Gökalp Kökçü’ye verilmesinin de, olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bakırcıoğlu, “Kökçü soruşturmayı yürüten savcıydı, görevden alınması baştan hataydı” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Önceki gün (30 Temmuz) gözaltına alınanlar arasında dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız ve İstanbul Jandarma İstihbarat Müdürü M.D. de yer alıyor.
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti.
Cinayetle bağlantılı olduğu belirlenen jandarmaların telefonlarını incelemeye alan savcılık, jandarmaların telefon trafiğinin merkezinde o dönem yüzbaşı olan M. D’nin olduğunu tespit etmişti. HTS kayıtlarına göre M.D’nin cinayet öncesi ve sonrasında Trabzon ve İstanbul Jandarma İstihbaratı arasında koordinasyon sağlayan kişi olduğu da belirlenmişti. M.D. Ankara’da gözaltına alınarak “15 Temmuz darbeye teşebbüs” soruşturması kapsamında tutuklanıp cezaevine gönderildi.
Dink’in öldürülmesinde, “görevi ihmal” suçlamasıyla yargılanan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Metin Yıldız, Yasin Hayal’in eniştesi Çoşkun İğci’den, Dink’e suikast yapılacağı yönünde bir ihbar aldığını, ancak bilgi kaynağı kayıtlı eleman olmadığı için inandırıcı bulmayarak MİT ve Emniyet’e bilgi vermediğini açıklamıştı. (EA)
Elif Akgül
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu. Daha önce İMC TV’de muhabir olarak çalıştı. bianet’in İfade Özgürlüğü haberleri editörlüğünü yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.