İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de Kürt milletvekilleri Êzidî katliamının «soykırım» olarak anılması için kanun teklifi verdiler

Evrensel haber portalında yer alan haberde şunlar kaydedildi: «HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken, Êzidî halkına yönelik 2014 yılı Ağustos ayında IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve “73’üncü ferman” olarak tarihe geçen katliamın “soykırım” niteliğinde tanınması için Meclis’e kanun teklifi verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde, Êzidî toplumunun anayurtlarında pek çok defa katliamlarla yüz yüze kaldığına işaret edilerek, Türkiye’nin, Êzidî-Kürt halkına yönelik “soykırımı” tanıması istendi. Dünya genelinde Êzidî halkının 600-800 bin arası bir nüfusa sahip olduğu belirtilen gerekçede, “Farklı inanca sahip oldukları için geçmişte 72 kez katliama maruz kalan Êzidîlerin kaderi 21. yüzyılda da değişmemiştir” denildi.

Gerekçede, Êzidî halkının son olarak IŞİD tarafından yok edilmek istendiği, Êzidî toplumunun bir dünya mirası olduğu ve tüm dünya ülkeleri tarafından korunması gerektiği vurgulandı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporlarda, “IŞİD’in Êzidî halkına yönelik öldürme, sek köleliği, kölelik, işkence gibi insanlık dışı uygulamalara maruz bıraktığı” şeklindeki ifadelere yer verilen gerekçede, “Türkiye gibi Êzidî göçün olmasıyla sorunun bir parçası olan ülkelere yönelik pek çok tavsiye içermektedir. Rapor, Güvenlik Konseyi’nin acilen Suriye’de devam eden soykırıma yönelik harekete geçmesini ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin devreye girmesine yönelik çağrı yapmaktadır” denildi.
Konuya dair HDP’nin hazırladığı kanun teklifinin maddeleri ise şöyle:
“MADDE 1- Türkiye Büyük Millet Meclisi, IŞİD adlı terör örgütünün 3 Ağustos 2014 tarihinde Irak Sincar (Şengal) bölgesinde 400 bin Êzidî-Kürdün yaşadığı coğrafyada on binlerce Êzidîyi katlettiği, yüz binlerce Êzidîyi göçe zorladığı, en az 3200 Êzidî-Kadını köleleştirdiği, Êzidî erkek çocuklarını kendi kimliğinden kopararak asimile ettiği ve tüm bu Irak ve Suriye’de işlenen sistematik şiddetin Êzidî halkının kimliğini ve inancını yok etmeye yönelik gerçekleştirdiği eylemlerin Êzidî Halkına yönelik soykırım olduğunu ve bu soykırımının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tanır.
MADDE 3- Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin ayrımcılığa uğramamaları, nefret söylemi üretilmesinin önüne geçilmesi ve güvenlikleri için özel tedbirler alır. Kendi dillerinde tercüman hizmeti sağlanarak ana dillerinde hizmet sunar.
Êzidî halkının kimliğini ve inancını koruyucu yönde önlemler alır. Türkiye sınırları içerisinde yaşamak isteyen ve Türkiye sınırları dışındaki topraklarına geri dönmek isteyen Êzidîlerin, kimlikleriyle, kültürleriyle güven ve ferah içinde yaşamaları konusunda sorumluluklarını yerine getirir.
MADDE 4- Türkiye Êzidî halkına yönelik soykırımın devam ettiğinden hareketle soykırımın sonlanması adına IŞİD’le mücadelede etkin bir şekilde yer alır. Türkiye’de IŞİD’in faaliyetlerinin sonlanması yönünde çalışma yürütür.
MADDE 5- Türkiye Hükümeti, Êzidî Soykırımının tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, toplu mezarların açılması ve yaşanan saldırılardan etkilenmiş Êzidîlerin yeniden yaşam kurabilmeleri için gerekli ihtiyaçlarının maddi ve manevi olarak tazmin edilmesi konusunda aktif rol alır ve sorumluluk üstlenir.”».
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.