İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi kilise turizme kazandırılacağı günü bekliyor

Talas İlçesine bağlı Endürlük Mahallesinde bulunan Andronik Rum Kilisesi bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda. Yok olmak üzere olan kilise için Endürlük Mahallesi muhtarı restorasyon çalışması beklediklerini söyledi. 1835 yılında Ermeniler tarafından yaptırılan Adronik Rum Kilisesi kaderine terk edildi. (Ermeniler tarafından yaptırılan Rum kilisesi? garip. HYETERT)

Özellikle kış aylarında hava şartlarının etkisiyle üst kısımları hasar gören kilisenin taşları düşmeye devam ediyor. Zaman içerisinde hasar görmesine rağmen bazı kısımları halen ayakta kalan ve önlem olarak sadece üzerine levha takılarak tedbir alınan kilise can güvenliğini de tehdit ediyor.
Harabeye dönen kilise için biran önce yenileme çalışması beklediklerini belirten Endürlük Mahallesi muhtarı Rıfat Has ”Daha önce kiliseyle ilgili Talas Belediye eski başkanı Rıfat Yıldırım döneminde bakanlık nezdinde girişimde bulunuldu. Fakat Talas Belediyesi’nin geliştirip sunduğu proje bakanlık tarafından onaylanmadı. Sonrasında ise kilise yıkılmaya başladı.” dedi. 

Bu haliyle bile turist çekiyor
Kilisenin defineciler için cazibe merkezine geldiğinden yakınan ve zaman zaman tahrip edildiğini belirten Muhtar Has “ Kilisemiz çok tahrip edildi fakat bu haliyle bile turist çekiyor. Yazları Yunanistan’dan bir otobüs dolusu turist geliyor. İki senedir de ayin yapılmıyor.  Daha önce kilisemizi ziyarete Fener Rum Patriği Bartholomeos misafirleriyle geliyordu. Ayin yapıyorlardı, artık onlarda gelmiyorlar. Kilisemizi onarırlarsa daha çok turist çekebilir” şeklinde konuştu.

Haber/Fotoğraf: Seda Fırın/Fatma Ural

Yorumlar kapatıldı.