İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da Müslümanlar Ayine Hristiyanlar Cuma Namazına Katıldı

Arzu Çakır
Fransa’da 86 yaşındaki rahip Jacques Hamel’in görev yaptığı kilisede IŞİD militanları tarafından boğazı kesilerek öldürülmesinin ardından yükselen “din savaşı” kaygılarına karşı, Müslüman ve Hristiyan din temsilcileri “dini toplulukların kardeşliği” mesajını vermek için hep birlikte bir gün oruç tutma ve birbirlerinin ayinlerine gitme çağrısı yaptılar. Fransa Katolik Kilisesi, tüm Katoliklere, bütün dinlerde ortak bir ibadet yöntemi olan oruç tutarak, bir gün boyunca “yükselmekte olan şiddete karşı, ülkesinin geleceği ve dünya barışı için” dua etmeleri çağrısı yaptı. Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Anouar Kbibech de Müslüman topluma, rahip Jacques Hamel’in öldürülmesinin ardından yasa boğulan Fransa Katolikleri ile dayanışma için bu pazar, kilise ayinine katılma çağrısında bulundu. Kbibech, “Hepimiz Fransız Katolikleriyiz” dediği açıklamasında, tüm Müslümanları, Katoliklerin bu acılı gününü paylaşmaya çağırdı.

Fransa’daki Müslümanların tarihinde ilk kez yapılan bu çağrıyla CFCM imamlara, cami sorumlularına ve Müslüman toplumlara, “Hristiyan kardeşlerimize bir kez daha dayanışma duygularımızı göstermek için pazar sabahı ayinlerine katılınız” dedi.
Fransız Katolik Kiliseleri Birliği bu çağrıya önce şaşırdı. Ancak ardından “çok iyi bir fikir” olduğunu belirterek, “Müslüman kardeşlerimiz tanrının evine hoş geldiniz” karşılığı verdiler. CFCM’in yazılı açıklamalarını kendi internet sitelerinden duyuran Katolik Kilisleri Birliği, güvenlik sorunu yaşanabileceğinden endişe etse de bu çağrıya olumlu yanıt verdi.
CFCM, Cuma namazında Fransa’da bulunan 2 bin 500 cami imamından diğer dinlere ve din adamlarına saygı konulu konuşma yapmasını istedi.
Rahibin bıçaklanarak öldürüldüğü Saint-Étienne-du-Rouvray kasabasındaki caminin imamı Mohammed Karabila da, kilise rahiplerini Cuma namazı sırasında kendi camilerine davet etti. Rahipler de, saldırıların ardından yükselen İslamofobi söylemleri nedeniyle incinen Müslüman topluluğa, “bu saldırıların sizinle ilgisi yok. Yanınızdayız” mesajı vermek için camilere gideceklerini açıkladılar.
Rahip ve İmam Cuma namazında birlikte
Cuma namazına Hristiyan kent sakinleri ile Saint-Étienne-du-Rouvray rahibi Auguste Moanda da katıldı. Konukları ağırlamak için caminin avlusuna bir halı daha eklendi, çay ve su servisi yapıldı. Katolik kent sakinlerini ağırlayan kentin camisi Yahya Camii’nin girişine “Cami yasta” afişi asıldı. Kent kilisesinin rahibi Auguste Moanda ve 30 kadar Hristiyan yurttaş Cami’ye geldi. CFCM ve cami imamı da, “Hepimiz Katoliğiz, acınızı paylaşıyoruz” ifadesini kullandılar.
Saint-Étienne-du-Rouvray rahibi Auguste Moanda, camide yaptığı konuşmada, “Bizim acımızı paylaşıyorosnuz. Bu, aynı zamanda sizin acınız. Aramızda zaten var olan kardeşlik devam etmeli müslüman kardeşlerim. Aramıza köprüler kuralım, duvarlar örmeyelim. IŞİD’in yaptıkları ile İslam’ın ilgisi olmadığını bliyoruz. Safları birlikte sıklaştıralım” dedi.
Rahip Jacques Hamel’in öldürüldüğü Saint Etienne du Rouvray kentinde kilise önünde anma törenleri sürerken, kent camisinde de Cuma hutbesinde söz alan Cami imamı da, “Siz katil baylar, siz medeniyetler konusunda yanılıyorsunuz, siz medeniyetler dışısınız. Siz insanlıkta yanılıyorsunuz, siz insanlık dışısınız. Ne bugün ne de yarın bizim aramızda olamayacaksınız. Aramızda ayrımcılık yaratmak istiyorsunuz ama bizi tanımıyorsunuz” diye konuştu.
Kalabalık cuma namazının ardından Müslüman din temsilcileri rahip Hamel’in öldürüldüğü Kilise’nin önüne giderek bir dakikalık saygı duruşunda bulundular ve çiçek bıraktılar.
Fransa’da Hristiyan ve Müslüman toplum arasındaki güçlü sembolik mesajlar ve karşılıklı dayanışma isteği çok güçlü bir şekilde ifade edildi. Pazar günü de Müslümanlar Katolik kiliselerindeki ayinlere katılacaklar. Ancak bu ziyaretler sırasında teröristlerin de sızması korkusu da bir hayli güçlü olduğu için yoğun güvenlik önlemleri alınacak.

Yorumlar kapatıldı.