İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’daki Karakol Saldırısı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Ermenistan’da bir süredir devam eden karakol baskını ve rehine sorununun siyasi diyalog yolu ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Erebuni Polis Karakolu’nun basılması ile başlayan siyasi kriz hakkında yazılı açıklama yapan Jagland, “Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olan Ermenistan’daki gelişmeleri kaygıyla takip ettiğini” söyledi. “Sansa Tsrer” adlı silahlı grup tarafından düzenlenen karakol baskını sonrası bir çok kişinin rehin alındığını hatırlatan Genel Sekreter Jagland, hukukla yönetilen bir ülkede “çatışmalar siyasi diyalog ile ve demokratik kurallara uyularak çözümlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Tehlikeli durumun sona erdirilmesi ve demokratik yolların yeniden tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Thorbjorn Jagland, tüm taraflara çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu.
Demokrasi, insan hakları ve hukuk devletinin üstünlüğüne vurgu yapan Jagland, “Toplantı hürriyetine tam anlamıyla saygı gösterilmesi gerektiğini” hatırlattı.
Erivan’da bulunan Erebuni Polis Karakolu’na 17 Temmuz’da düzenlenen saldırıda 8 kişinin rehin alındığı açıklanmıştı.
Silahlı bir ayaklanmanın söz konusu olmadığı ifade edilen açıklamada, saldırı sırasında bir polisin öldüğü, 2 polisin ise yaralandığı kaydedilmiş, 2 polisin özel kuvvetlerin operasyonuyla kurtarıldığını duyurulmuştu.
Son olarak rehin tutulan 8 polisin de serbest kalması sağlanmış, saldırgan grubun lideri ise ağır yaralı olarak ele geçirilmişti.
22 Haziran’da tutuklanan muhalif “Nor Hayastan” (Yeni Ermenistan) siyasi hareketi lideri Jirayr Sefilyan başta olmak üzere siyasi mahkumların serbest bırakılmasını ve Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifa etmesini isteyen silahlı grup, rehineleri birkaç gün arayla serbest bırakmıştı.
Karakol önünde toplanan kalabalık ile polis arasında çıkan çatışmada da 51 kişi yaralanmış, 136 kişi gözaltına alınmıştı.

Yorumlar kapatıldı.