İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’da kilise saldırısının ardından endişe ve yas hakim

Fransa’nın kuzeyindeki Saint-Etienne-du-Rouvray kasabası dün gerçekleşen kilise saldırısının ardından yasta. Kasaba sakinleri, saldırının yapıldığı kilise ile öldürülen rahip Jacques Hamel’in evinin önüne çiçekler, mumlar ve üzüntülerini bildiren mektuplar bırakıyor. Halk güvenliklerinden endişeli: “Şunu itiraf etmek zor, evet korkuyoruz. Bu tarz bir olay her yerde olabilir. Hiçbir yer artık güvenli değil. Umarım ki olaylar sakinleşir. Umarım insanlar daha aklıselim ve akıllı davranırlar. Biz onlar gibi yapamayız.”

Güvenlik güçlerinin saldırının yapıldığı ve polis kordonuna alınan kilisenin çevresindeki nöbetleri ise sürüyor.
Diğer yandan son olayla birlikte, saldırıların önüne geçebilme adına üzerindeki baskı ve eleştirilerin iyice arttığı Fransız hükümeti ve güvenlik yetkilileri, bugün Elysee Sarayı’nda acil bir zirve gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ülkedeki jandarma sayısının arttırılacağını vurguladı:
“Bölgede görevlilere ek olarak konuşlandırılan güçlerle birlikte ülke çapında toplamda 23.500 askeri polis, günlük hayatın normal akması için görev yapacak.”
Cazeneuve, son 10 günde 2500 kişinin jandarma kuvvetlerine katılmak için başvuru yaptığını ekledi.
Paris başsavcılığı dün yaptığı basın toplantısında, saldırganlardan birinin 19 yaşındaki Adel Kermiş olduğunu, iki kere Suriye’ye kaçmaya çalışırken yakalanan gencin elektronik kelepçe ile ev hapsinde tutulduğunu açıkladı. Kermiş‘in saldırıyı, evden uzaklaşmasına izin verildiği günde 5 saatlik arada gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

Yorumlar kapatıldı.