İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Juncker: Türkiye’nin şu anda AB’de geleceği yok

Fransız televizyonu France 2’ye konuşan  AB Komisyonu Başkanı  Jean-Claude Juncker, Türkiye’de darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İdam cezasının geri getirilmesi durumunda Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin derhal durdurulacağını söyledi. Juncker, “Türkiye’de şu andaki mevcut haliyle yakında AB üyesi olabilecek bir durumda değil ve uzun vade de böyle görünüyor” diye konuştu. Juncker, idam cezasının AB’de yeri olmadığını vurguladı. (Umarız Sayın Junker yanılır, AB üyeliğinden ümit kesilmesi Türkiye’nin gideceği yön her halükarda halkın ve azınlıkların aleyhinde olacaktır. HYETERT)

***
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin şu anda AB üyeliği geleceğine sahip bir ülke konumunda olmadığını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu AB’nin tehditlerine pabuç bırakmayacaklarını belirtti.
Fransız televizyonu France 2’ye konuşan Jean-Claude Juncker, Türkiye’de darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İdam cezasının geri getirilmesi durumunda Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin derhal durdurulacağını söyledi.
Juncker, “Türkiye’de şu andaki mevcut haliyle yakında AB üyesi olabilecek bir durumda değil ve uzun vade de böyle görünüyor” diye konuştu. Juncker, idam cezasının AB’de yeri olmadığını vurguladı.
Juncker’in açıklamalarına yanıt veren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “İdam cezası konusunda görüş bildirebilirler, ama tehditvari açıklama yaparlarsa bu ters teper” diye konuştu. Habertürk televizyonuna konuşan Çavuşoğlu, “AB yetkililerinin böyle tehditvari konuşamayacağını, AB’nin tehditlerine pabuç bırakmayacaklarını” ifade etti. Çavuşoğlu, “Juncker kusura bakmasın. Türkiye’ye tepeden bakarak konuşamaz. Bunu kabul etmeyiz” dedi. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu
OHAL uyarısı
Türkiye’de OHAL kararı alınmasının ardından ortak bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türk hükümetine çağrıda bulunmuştu. Ankara’dan hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı duymasını talep eden AB yetkilileri, darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmelerin ‘kaygı verici’ olduğuna dikkat çekilmişti.
BM de idam cezasının geri getirilmesi konusunda Türkiye’ye uyarıda bulunmuştu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El Hüseyin, aksi takdirde Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal edeceğini ifade etmişti.
© Deutsche Welle Türkçe
DW/ Reuters/HS/GA

Yorumlar kapatıldı.