İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Moskova ve Berlin’den “Türkiye’de idam” açıklaması

Almanya Federal Cumhuriyeti Sözcüsü Steffen Seibert, darbe girişimin ardından konuşulan idam cezasının geri getirilmesi durumunda Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona erebileceğini kaydetti. “AB, değerler topluluğudur” diyen Seibert, idam cezasının olduğu bir ülkenin bu kuruma üye olamayacağı anlamına geldiğini ifade etti. Almanya ve diğer AB ülkelerinin, Türkiye’deki idam cezası tartışmasını takip ettiğini kaydeden Alman Sözcü, AB’nin pozisyonunun net olduğunu ifade etti.

***
Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’a gazeteciler Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarıyla ilgili soru yöneltti. Peskov, “Bu konuda kendimde değerlendirme yapma hakkını göremiyorum.”dedi.
Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye, Ermenistan ve Kazakistan gibi komşu ülkelerde yaşanan gerilimden kaygı duyduklarını ifade etti. Ermenistan’da dün Kazakistan’da da bugün polise yönelik saldırı düzenlenmişti.
Almanya Federal Cumhuriyeti Sözcüsü Steffen Seibert, darbe girişimin ardından konuşulan idam cezasının geri getirilmesi durumunda Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona erebileceğini kaydetti.
“AB, değerler topluluğudur” diyen Seibert, idam cezasının olduğu bir ülkenin bu kuruma üye olamayacağı anlamına geldiğini ifade etti. Almanya ve diğer AB ülkelerinin, Türkiye’deki idam cezası tartışmasını takip ettiğini kaydeden Alman Sözcü, AB’nin pozisyonunun net olduğunu ifade etti.
Seibert, “İdam cezasını kesin olarak reddediyoruz, idam cezası kurumu AB’ye katılma müzakerelerini sonlandıracağı anlamına geliyor” dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Türkiye Başbakan Binali Yıldırım’a meydanlarda idamla ilgili tezahüratların hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Türkiye bir hukuk devleti, vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. Onların isteği bizim için emirdir. Ama olayın sıcaklığı heyecanı içinde aceleci bir karar vermek doğru değil. Ama vatandaşın bu talebini gözardı edemeyiz. Etraflıca Meclis düşünür, konuşur. Anayasa değişikliği gerekli. Halkın kanaatine göre hareket ederiz. Peşinen reddetmeyiz, kabul etmemiz de sağlıklı sonuç vermez.”
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.