İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Binali Yıldırım: 208 şehidimiz var

Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle 208 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yıldırım “60’ı polis, 3’ü asker, 145 sivil 208 şehidimiz var” diye konuştu. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapan Binali Yıldırım “Her şeyden önce bu olay kamuoyuna mal olduğu andan itibaren bizimle temasa geçen CHP, MHP, HDP yöneticileri bunun başka bir şey olduğunun burada parti hesabının yapılamayacağının, bu girişimin karşısında olduklarını, hükümete her türlü desteği verme konusunda hazır olduklarını ifade ettiler. Biz de kendilerine teşekkür ettik” dedi.

Darbe girişiminin Türkiye demokrasisine karşı olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım meydandan ayrılmayan insanlara teşekkür ettiğini ifade etti.
Binali Yıldırım darbe kalkışmasında 145’i sivil, 60’ı polis, 3’ü asker olmak üzere 208 kişinin hayatını kaybettiğini, 1491 kişinin yaralandığını kaydetti. Yıldırım “24 darbeci ölü ele geçirildi. Yaralı olarak ele geçirilen 50 kişi var” diye konuştu. 7 bin 543 kişinin gözaltına alındığını belirten Yıldırım bunlardan 218’inin tutuklandığını belirtti. Başbakan Binali Yıldırım 2 bin 745 yargı mensubu hakkında soruşturma başlatıldığını ifade ederek, darbe girişimine katılan 316 kişinin tutuklandığını ve 1500’e yakın kamu görevlisinin açığa alındığını söyledi. Yıldırım İçişleri Bakanlığı’na bağlı 8 bin 777 personelin de görevden uzaklaştırıldığını kaydetti.
‘Bundan iyi delil olur mu?’
Başbakan Binali Yıldırım ABD’nin kanıtlar sunulduğu takdirde Fethullah Gülen’in iade edilebileceği yönündeki açıklamasına ilişkin bir açıklama yaptı. Yıldırım “ABD bizim dostumuzdur, stratejik ortağımızdır. Ben ABD yöneticilerine diyorum ki bir ülkede demokrasiyi sona erdirmek yerine ne olduğu belirsiz bir rejim getirmek isteyen bir küresel tehdit var. Bundan daha iyi bir delil olur mu? Dostlarımız hâlâ bize delil gösterin diyeceklerse biz orada hayalkırıklığı yaşarız, burada dostluklarımızın sorgulanması bile gelebilir” diye konuştu.
İdam açıklaması
İdam cezası getirilmesi isteğine de değinen Binali Yıldırım “Türkiye bir hukuk devleti. Biz vatandaşlarımız için siyaset yapıyoruz. Ama şu olayın sıcaklığı içinde idam için aceleci bir karar vermek doğru değildir. Etraflıca konuşulur bu bir anayasa değişikliği gerektiren bir husustur. Peşinen reddetmeyiz peşinen kabul etmeyiz” dedi.
©Deutsche Welle Türkçe
DW / EC, BÖ

Yorumlar kapatıldı.