İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Garo Paylan: Tankların altında insanlar ezildi, insanların boğazı kesildi

HDP’li vekiller darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı bir grup tarafından yapılan darbe girişimine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yaşanan tüm sorunlardan ancak demokratik ve eşitlikçi bir Anayasa ile çıkılabileceğinin altını çizen HDP’li vekiller, “Barış içinde birlikte yaşamanın yollarını aramalıyız” vurgusunda bulundu.

‘ASKERİ MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ’
Türkiye’nin tarihinin en karanlık günlerini yaşadığını söyleyen HDP Milletvekili Hüda Kaya, her ne yaşanırsa yaşansın bu şekilde bir askeri müdahalenin asla kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Halkın iradesi önünde hiçbir gücün engel teşkil etmemesi gerektiğini belirten Kaya, barış içinde yaşanabilecek bir ülke için mücadele ettiklerini dile getirerek, “Umarım halk iradesinin önemi bir kez daha anlaşılmıştır” dedi.
****
‘DARBENİN ASKERİ HALİNİ GÖRDÜK’
Milletvekili Garo Paylan ise, darbe girişimi üzerinden Türkiye’de son bir yıldır yaşananlara dikkat çekti.
Türkiye’de son bir yıldır Kürt halkı ve yanında olan herkesin hedeflendiği Saray darbesi pratiğinin zaten yaşandığını söyledi.
Paylan, “Dün sadece darbenin askeri halini gördük” yorumunda bulundu.
Paylan, “Türkiye’de toplumun birbirine karşı ne kadar öfkeli bir hale gelmiş olduğunu da gördük. Evet darbeye karşı durmalıydık, püskürtmeliydik. Ancak bunu püskürtürken de bir sürü hak ihlali yaşandı. Tanklar altında insanlar ezildi insanların boğazı kesildi. Bu bile insanların nasıl bir nefret içinde yaşadığının göstergesidir” dedi.
Bu tablo içerisinde özellikle iktidar partisine büyük bir görev düştüğünü vurgulayan Paylan, tüm kesimlere de sağduyu çağrısı yaptı.
****
DEMOKRATİK, ÇOĞULCU ANAYASA VURGUSU
HDP Milletvekili Erdal Ataş da HDP ve bileşenleri olarak darbelere ve sorunları darbelerle çözen anlayışa karşı olduklarını ifade etti.
Türkiye’de soruların ancak demokratik bir Anayasa ile çözüleceğini kaydeden Ataş, “Kürt illerinde şu ana kadar yaşanan hak ihlallerinin de darbe pratiğinden bir farkı yok” dedi.
Tekçi zihniyetin darbenin ürünü olduğunu ve 90 yıldır sürdüğünü ifade eden Ataş, son yıllarda özellikle emekçilere, kadınlara ve ekolojiye karşı büyük topyekün bir savaş yürütüldüğünü söyledi.
Ataş, sorunların tek çözüm yolunun ise demokratik, çoğulcu bir Anayasa olduğunu kaydetti.
(Kaynak: DİHA)

Yorumlar kapatıldı.