İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollande ‘İslâmcı terör’ dedi

Son bir buçuk yıldır peş peşe saldırıların hedefi olan Fransa’da Cumhurbaşkanı Hollande ilk kez “İslâmcı terör” ifadesini kullandı. Nice’teki saldırıların ardından Fransız halkına seslenen Hollande, “Tüm Fransa İslâmcı terörün tehdidi altında” dedi.

[Fotoğraf: Reuters]
Nice kentindeki kamyonlu saldırının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ilk kez “İslâmcı terör” ifadesini kullandı. Daha önce de IŞİD’in düzenlediği terör saldırılarının hedefi olan ülkenin Cumhurbaşkanı, açıklamalarında, saldırıların İslâm diniyle ilgisi olmadığı vurgusunu yapıyordu.
Hollande Nice saldırısının ardından Elysee Sarayı’ndan Fransız halkına seslenerek, “Tüm Fransa İslâmcı terörün tehdidi altında” dedi; “Fransa, ulusal günü olan 14 Temmuz’da, özgürlüğün sembolü olan bu günde bu saldırıya maruz kaldı. Çünkü insan hakları, fanatikler tarafından inkâr ediliyor ve Fransa bu yüzden onların en güçlü hedefi haline geliyor” diye konuştu.
Hollande Charlie Hebdo saldırısı, Montrouge’da polislere saldırı ve Porte de Vincennes’de bir süpermarkette yaşanan rehine kriziyle ilgili Ocak 2015’te yaptığı konuşmada, saldırıların “İslâm diniyle ilgisi olmadığını” söylemişti.
‘Olağanüstü hal 3 ay uzatıldı’
Hollande, saldırıdan saatler önce yaptığı açıklamada, ülkede 13 Kasım 2015 Paris saldırılarının ardından ilân edilen olağanüstü hâlin uzatılmayacağını açıklamıştı. Ancak Nice’te yaşananların ardından olağanüstü hâl uygulamasının 3 ay daha uzatılacağını söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Suriye ve Irak’ta devam eden IŞİD’e yönelik operasyonları da artıracaklarını duyurdu.
Hollande, Başbakan ve ilgili bakanlar ile yaptığı toplantı sonrasında alınan kararları da paylaştı. Buna göre, 26 Temmuz’da sona ereceği açıklanan olağanüstü hâl uygulaması 3 ay daha uzatılacak. 10 bin asker ve polisin devriye gezdiği ve önemli merkezlerde gözetleme görevi yaptığı “sentinelle” operasyonu devam edecek. Yedek askerlere çağrı çıkarılacak ve sınır kontrolleri dâhil gerekli görülen tüm alanlarda görev almaları sağlanacak.
Kaynak: Le Monde, AFP

Yorumlar kapatıldı.