İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerikalı analist: Dağlık Karabağ sorununun önemi artıyor

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) açıklamada bulunan analist Dağlık Karabağ sorununun Rus-Ukrayna ve Suriye’de devam eden savaşla beraber önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Moskova’da Dağlık Karabağ sorununun görüşülmesi inisiyatifi hususunda analist, Nisan savaşının uluslararası toplumu konuya başka bir şekilde bakmaya zorladığını ifade ederek: ″Bunun Kafkasya, Yakın Doğu ve hatta Avrupa için çok tehlikeli sonuçlar doğurarak patlayabileceği açıklığa kavuştu. Şu anda Rus-Amerikan ilişkilerinin ne kadar kötü durumda olduğunu dikkate alırsak, sorunun tırmanmasının gerçekten çok kötü sonuçlara gebe olabilir″ dedi.

***
VİDEO:
Karabağ sorununun artık dondurulmuş olarak kalamayacağı herkes için bariz bir hal almıştır. Beyan, Amerikalı önemli analistlerden Stephen Blank’tan geldi,  Blank sorunun çözüm aciliyetinin son haftalardan önemli ölçüde arttığını ifade etti.
Amerika’nın Sesi’ne (VoA) açıklamada bulunan analist Dağlık Karabağ sorununun Rus-Ukrayna ve Suriye’de devam eden savaşla beraber önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından Moskova’da Dağlık Karabağ sorununun görüşülmesi inisiyatifi hususunda analist, Nisan savaşının uluslararası toplumu konuya başka bir şekilde bakmaya zorladığını ifade ederek: ″Bunun Kafkasya, Yakın Doğu ve hatta Avrupa için çok tehlikeli sonuçlar doğurarak patlayabileceği açıklığa kavuştu. Şu anda Rus-Amerikan ilişkilerinin ne kadar kötü durumda olduğunu dikkate alırsak, sorunun tırmanmasının gerçekten çok kötü sonuçlara gebe olabilir″ dedi.
Azerbaycan Ordusunun cidden güçlenmesinin de müzakerelerde bulunmak için bir sebep oluşturduğunu kaydeden Blank ″Böylece, eğer Ermenistan daha önce kendine müzakerelerde bulunmama izni verebilirken, bugün bu izni veremez″ dedi.
Uzman Karabağ sorununun çözüm konusunun ABD Bşk. Barack Obama ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in telefon görüşmesinde görüşüldüğünü, ayrıca Varşova NATO Zirvesi çerrçevesinde bir dizi ikili buluşmalar gerçekleştiğini hatırlattı.
Blank, mutabakata ulaşılıp ulaşılamamasının henüz bariz olmadığı ancak mutabakatın sorunun temel ilkelerine ilişkin olabileceğine kani olduğunu belirterek ″Bu muhakemeyle, bu güne dek duyduklarımıza ilişkin olarak mutabakatlarda sorunun yüzeysel değil  daha derinlerde olduğunu söyleyebilirim″ dedi.
Blank, Moskova’nın eliyle gelecek anlaşmanın bölgeye barış değil yeni savaş getireceğinden rahatsızlığını ifade ederek ″Eğer bu çözüm Moskova tarafından hazırlanmışsa, bu hiçbir şekilde Kafkasya’da destabilizasyonun kökenindeki sebepleri çözümleyemez, oysa Birleşik Devletler tarafından hazırlanan çözüm bu meseleyi çözerdi. Sorun şu ki Rusya, bölgede sürekli barış tesisiyle ilgilenmiyor, çatışmaları idare ve bunlardan menfaat sağlamakla ilgilenmekte ″ dedi.
Karabağ sorununun çözüm meselesinin, Washington ve Moskova arasında süregiden olumlu işbirliğinde nadide sorunlardan biri olduğunu hatırlatalım.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.