İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aynı kişinin Ermeni ve Türk kimliklerinin çelişkisini anlatan film, “Altın Kayısı” film festivalinde

Los Angeles’li Ermeni film yönetmeni Nare Mıkırtçyan’ın “Evin öte tarafı” başlıklı belgesel filmi, Yerevan’daki “Altın Kayısı” Film Festivaline katılıyor. Filmin prömiyeri ise ABD’de yapıldı. Mıkırtçyan’ın nenesinin ailesi Ermeni Soykırımı esnasında Türkler tarafından kurtarılırken, dedesinin ailesinin tüm ferdleri ise başka Türklerce öldürülmüştür. Mkrtçyan da, karanlığın ve aydınlığın bu çelişkisini yansıtan bir film çekmeye karar vermiştir. Belgeselin baş karakteri Maya, nenesinin Ermeni olduğunun ve Soykırım’dan kurtulduğunu 2015’te öğrenerek Soykırım’ın 100. yıldönümü etkinliklerine katılma üzere Ermenistan’a gitmeye karar veriyor. Maya içinde Ermenilik ile Türklük aynı zamanda yaşıyor. Ermeni kimliği Soykırım’dan dolayı acı çekerken kimliğinin Türk tarafı ise Ermeni Soykırımı’nı inkar ediyor.

İçindeki bu iki çelişkili kimliklerin mücadelsi nedeniyle Maya, kameralar önünde öyle de “soykırım” kelimesini söyleyemiyor, korkuyor. Fakat filmin çekimlerinden bir yıl sonra yönetmenle görüşürken bu korkaklığından dolayı çok üzgün olduğunu dile getiriyor.
Yönetmen Nare Mıkırtçyan emindir: iki ülke arasında diyalog, cumhurbaşkanları seviyesinde değil, Dink’in öldürülmesinde sokaklarda “Hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Dink’iz” diye slogan atan sıradan insanlar seviyesinde başlamalı ve pekiştirilmelidir. Mkrtçyan’ın, 60’dan fazla kısa filmleri ve diğer çalışmaları var, bunlardan birçoğu için farklı ödüller kazanmıştır. Ermeni film yönetmeni, Güney Kaliforniya Üniversitesinin Sinema Okulundan mezun olmuştur.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.